Srbija i Balkan

Hrvatska u prvom Evropolovom izveštaju o ekonomskom kriminalu

Susedi su tako visoko plasirani zbog slučaja velike poreske prevare, teške devet miliona evra, razotkrivene u februaru 2021. godine
Hrvatska u prvom Evropolovom izveštaju o ekonomskom kriminaluwww.globallookpress.com © Yuriko Nakao/AFLO

U prvom Evropolovom izveštaju o finansijskom ekonomskom kriminalu u Evropskoj uniji, među istaknutim negativnim primerima našla se i Hrvatska, a kako piše zagrebačka N1, susedi su tako visoko plasirani zbog slučaja velike poreske prevare, teške devet miliona evra, razotkrivene u februaru 2021. godine.

Firme u Hrvatskoj služile su, naime, za izvlačenje novca u lancu trgovine SD, memorijskim karticama, a kriminalna grupa je, navodi se, kupila ove kartice od holandskih firmi za koje je kasnije utvrđeno da su bile osnovane samo za taj posao, odnosno da se radilo o tzv. 'nestajućim trgovcima'.

Roba je zatim prodavana firmama u Hrvatskoj i Češkoj uz oslobađanje plaćanja PDV-a prema vredećim pravilima unutar EU.

Kako bi se izbeglo plaćanje poreza, šema je u nastavku za prodaju robe oslobođene PDV natrag nestajućim trgovcima u Holandiji koristila posredničke firme sa sedištima u Hrvatskoj i Poljskoj.

Ovo je, dodaje Tanjug, samo jedan od istaknutih primera u Evropolovom izveštaju, prvom koje se bavi procenom ugroženosti od finansijskog i ekonomskog kriminala u EU.

Izveštaj Evropola je objavljen pod naslovom "Druga strana novčića", a u njemu su sažete operativne informacije i strateška promišljanja iz svih zemalja članica Evropola kao i Evropolovih partnera.

"Izveštaj analizira sav finansijski i ekonomski kriminal koji utiče na EU, poput pranja novca, korupcije, prevara, utaja poreza, falsifikovanja", objašnjava izvršna direktorka Evropola Katrin de Bol.

Prema njenim rečima organizovani kriminal stvorio je celu paralelnu globalnu ekonomiju utemeljenu na pranju novca, korupciji i ilegalnim finansijskim transferima.

Utvrđeno je, navodi se, da gotovo 70 odsto kriminalnih grupa iz Evropske unije koristi barem jedan oblik pranja novca za finansiranje svojih aktivnosti ili kako bi prikrili svoja sredstva.

image