Svet

Evropol razbio kartel koji je kontrolisao trećinu tržišta kokaina u EU (VIDEO)

U akciji je uhapšeno 49 osoba, a među njima su i neka od najtraženijih lica sa međunarodnih poternica, saopštila Evropska policijska agencija
Evropol razbio kartel koji je kontrolisao trećinu tržišta kokaina u EU (VIDEO)© Европол

"Super narko-kartel" koji kontrolisao skoro trećinu tržišta kokaina u Evropskoj uniji, demontiran je akcijom u šest zemalja EU, saopštio je Evropol.

"Policija je uhapsila ukupno 49 osumnjičenih u racijama u Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Španiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima", naveli su iz Evropske policijske agencije i dodali da su među uhapšenima i neka od najtraženijih lica sa međunarodnih poternica.

U operaciji nazvanoj "Pustinjska svetlost", tokom dvogodišnje istrage zaplenjeno je oko 30 tona droge, a među uhapšenima je jedan britanski državljanin za kojeg se sumnja da je bio na čelu kartela, prenosi Bi-Bi-Si.

Evropol je objavio kratak video-snimak operacije na kojem se vide luksuzna vozila, velike sume novca, droga, oružje i drugi dokazi koji su zaplenjeni tokom akcije.

"Razmere uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom i komandom osumnjičenih bile su ogromne", dodali su iz agencije.

U fokusu operacije bio je kokain uvezen iz Južne Amerike, preko Holandije, a najveći broj hapšenja obavljen je u Holandiji tokom 2021. godine. Ostali su uhapšeni između 8. i 19. novembra ove godine.

image