Srbija i Balkan

Šta Spajić menja u susret popisu: Opozicija u komisijama i softver za proveru rezultata

U Podgorici je održan drugi krug konsultacija o sprovođenju popisa koji je odložen za 30. novembar
Šta Spajić menja u susret popisu: Opozicija u komisijama i softver za proveru rezultata© Влада Црне Горе

Sprovođenje popisa važno je zbog donošenja strateških odluka za dalji razvoj Crne Gore i njegovo održavanje je u interesu države, vlade i celokupnog društva, poručio je crnogorski premijer Milojko Spajić.

U Podgorici je održan drugi krug konsultacija parlamentarnih stranaka, nevladinih organizacija i veća manje brojnih naroda, kao i predstavnika Uprave za statistiku (Monstat) o popisu koji je pomeren za 30. novembar.

"Potrebna nam je efikasnost, ali ne na uštrb kvaliteta. Mora se imati na umu da odlaganje popisa može izazvati nove troškove, posebno zbog fiskalnog trenutka u kome se Crna Gora nalazi. U tom smislu svi moramo pokazati visok stepen odgovornosti", rekao je Spajić, saopšteno je iz vlade.

Predstavnici Monstata informisali su učesnike sastanka o mogućnostima proširivanja popisnih komisija i izradi novog softvera za kontrolu procesa vodeći računa o zaštiti ličnih podataka.

"Predstavnici parlamentarnih partija, nevladinih organizacija i veća manje brojnih naroda iskazali su pozitivan stav prema otvorenosti Vlade za dijalog ukazavši da je, između ostalog, prethodno potrebno rešiti pitanja koja se odnose na zaštitu podataka, kontrolu i inkluzivnost procesa. Konstatovana je potreba snažnije uloge parlamenta u kontekstu formiranja radnog tela za praćenje sprovođenja i jačanje poverenja u sam proces", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su predstavnici Monstata informisali učesnike sastanka o mogućnostima proširivanja popisnih komisija i izradi novog softvera za kontrolu procesa vodeći računa o zaštiti ličnih podataka.

"Predstavnici parlamentarnih partija, nevladinih organizacija i veća manje brojnih naroda iskazali su pozitivan stav prema otvorenosti Vlade za dijalog ukazavši da je, između ostalog, prethodno potrebno rešiti pitanja koja se odnose na zaštitu podataka, kontrolu i inkluzivnost procesa. Konstatovana je potreba snažnije uloge Parlamenta u kontekstu formiranja radnog tela za praćenje sprovođenja i jačanje poverenja u sam proces", navodi se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Skupštine Andrija Mandić kao i ministri finansija Novica Vuković i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

image