Srbija i Balkan

Vučić: Hoće li da se izvine što su lagali? Nema ni sankcija ni mera, nastaviće sa lažima

Predsednik Srbije je najavio sastanak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i podsetio građane na brutalnu kampanju od pre 20 dana da će biti Srbiji uvedene sankcije
Vučić: Hoće li da se izvine što su lagali? Nema ni sankcija ni mera, nastaviće sa lažima© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Mislim da je ovaj napredak veoma važan, ali još mnogo toga treba da uradimo, posebno u vezi sa Kosovom i Metohijom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o Izveštaju Evropske komisije o Srbiji.

Predsednik je na početku gostovanja na TV Prva komentarisao pohvale na račun Srbije povodom izveštaja Evropske komisije.

"Važno je da se u 31 od 34 tačke primećuje napredak, to je dobro zbog naše demokratije, posebno u medijskoj sferi, bitno je i zbog neistina koje su iznete u prethodnom periodu. Ne treba tu očekivati nikakve revolucionarne promene, važno je da idemo na evropskom putu ali da sačuvamo nacionalne interese," dodao je Vučić.

Govoreći o inflaciji u Srbiji, Vučić je rekao da je radostan zbog vesti o smanjivanju stope inflacije na 8,5 posto već za oktobar. 

"To su velike stvari. Pokušaćemo da je spustimo na 7 odsto do kraja godine", dodao je Vučić.

"Na pijaci su danas stvari znatno jeftinije, izuzev krušaka, ako se ovakvi trendovi nastave sa snižavanjem cene nafte očekujem još niže cene. Ako nam Bugari ne budu pravili probleme očekujem da neće biti zime za građane Srbije", kazao je predsednik Srbije.

Povećanje plata i penzija

Najavio je dodatni plan i za sledeću godinu i dvocifreno povećanja plata u javnom sektoru, kao i da će razgovarati i sa predstavnicima MMF-a.

"Moramo da radimo i da mislimo na budućnost i penzionere, od januara dobijaju 14,8 posto povećanja i krajem meseca 20.000 dinara poklona, a za zaposlene minimalac od januara biće preko 47.000 dinara", dodao je.

"Smatram to veoma važnim jer smo mi uvek bili ti koji smo krivi jer su plate neuporedivo brže rasle, zato sam ja rekao da će penzije morati da prate plate, jer ne mogu plate da rastu dvostruko ili trostruko brže od penzije", rekao je Vučić za TV Prva.

Dodao je da moramo da se fokusiramo na dalji dotok stranih direktnih investicija i da se čekaju rezultati za prvu dekadu novembra.

"Oktobar smo završili sa 3,792 milijarde evra, što je čak za sedam odsto više nego što je bilo rekordne prethodne godine - 4,4 milijarde, ali se ta struktura investicija menja, sada sve više tih investicija dolazi iz Azije. Važno je da podsetim da sam se sa predsednikom Sijem video dva puta u prethodnih godinu dana, da sam ovde ugostio pokojnog premijera Šinzo Abea i da smo više sastanka imali sa japanskim funkcionerima koji, pre toga, 40 godina nisu bili u Srbiji i to su za nas važni rezultati", rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu Ursule fon der Lajen i Olivera Varheljija i narativ kako se Srbija smešta u deo grupe zemalja Zapadnog Balkana koja će dobiti podsticajna sredstva od šest milijardi evra, Vučić je naveo da to nisu uporedive kategorije iz različitih razloga, ali da nema ništa protiv toga.

Ističe da misli da je budućnost više u komšiluku, nego u nekim zemljama EU.

"Mislim da će Zapadni Balkan biti motor razvoj i da će mnogo brže sustizati standard Zapadne Evrope nego što je Zapadna Evropa bežala", kazao je on.

Dodaje da sve više investicija dolazi iz Azije, Kine, Koreje, Japana.

Kaže da sutra ide u Pirot, pa iz Niša leti za Pariz. Najavio je sastanak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i podsetio građane na brutalnu kampanju od pre 20 dana da će biti Srbiji uvedene sankcije.

"Hoće li da se izvine što su lagali? Nema ni sankcija ni mera. Neće se izviniti. Nastaviće sa lažima", poručio je.

image