Srbija i Balkan

"Braćo, gledajte RT"

Verovatno nas nigde u svetu nisu očekivali toliko kao ovde, poručuje glavna urednica RT-a Margarita Simonjan
"Braćo, gledajte RT"© РИА Новости

RT je pokrenuo onlajn portal na srpskom jeziku – RT Balkan. Novi multimedijalni portal će iz drugačije perspektive pokrivati najaktuelnija regionalna i svetska dešavanja. Početak emitovanja televizijskog programa RT na srpskom jeziku planira se do 2024. godine.

"Verovatno nas nigde u svetu nisu očekivali toliko kao ovde. I želim da se obratim dragim Srbima na njihovom jeziku: Braćo, gledajte RT", rekla je Margarita Simonjan, glavna urednica RT, i poručila: "Otvorili smo RT na Balkanu. Zato što je Kosovo - Srbija."

"Sada će stanovnici regiona imati pristup RT na srpskom jeziku, što će pružiti potpuniju sliku savremenog sveta. Postati deo medijskog prostora Balkana za nas je veliki izazov. Ali, spremni smo na to", rekla je Jelena Milinčić, glavna urednica RT Balkan.

Osim sajta (rt.rs), RT Balkan je takođe dostupan na Telegramu (https://t.me/rtbalkan), na Fejsbuku (https://m.facebook.com/rtbalkan.rs/), Instagramu (https://www.instagram.com/rtbalkan), Tviteru (https://twitter.com/rtbalkan), Tik toku (https://www.tiktok.com/@rtbalkan) i na Jutjubu (https://www.youtube.com/@rtbalkan).

Ranije je čuveni srpski reditelj Emir Kusturica primetio visoke standarde rada RT: "Ruski TV kanal RT je najbolji primer onoga što televizija treba da bude, za razliku od Bi-Bi-Sija i Si-En-Ena gde prikazuju jednostrane informacije."

Glavna i odgovorna urednica RT Balkan Jelena Milinčić rođena je u Srbiji i od osnivanja radi kao dopisnik i voditelj kanala RT na španskom jeziku. Koautor je dokumentarnog filma "Zašto?", snimljenog povodom 15. godišnjice početka NATO operacije u Jugoslaviji. Film je stigao u finale međunarodne nagrade Asocijacije za međunarodnu radiodifuziju AIB u Londonu i odneo pobedu na Kubanskom međunarodnom radiotelevizijskom festivalu.

Međunarodna televizijska mreža RT obuhvata vesti na engleskom, arapskom, španskom, francuskom, nemačkom jeziku i dokumentarni kanal RTD. Mreža takođe uključuje onlajn portale na sedam jezika i globalnu multimedijalnu agenciju RUPTLI, koja nudi ekskluzivni sadržaj TV kanalima širom sveta. RT je 2020. postao prvi informativni kanal na svetu koji je dostigao 10 milijardi pregleda na Jutjubu, ispred Bi-Bi-Sija, Si-En-Ena, "Al Džazire", "Juronjuza", "Foks njuza". RT je jedini ruski TV kanal koji je jedanaest puta nominovan za prestižnu nagradu Emi.

image