Srbija i Balkan

Ukratko 10. novembar: Srbija obeležava Dan primirja u Velikom ratu, Vučić u Parizu

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, mnoge ustanove u zemlji biće zatvorene
Ukratko 10. novembar: Srbija obeležava Dan primirja u Velikom ratu, Vučić u Parizu© TANJUG/ POŠTA SRBIJE/ VUK BRANKOVIĆ
  • Počasnom artiljerijskom paljbom na Kalemegdanu obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U Srbiji se ovaj dan praznuje kao državni praznik od 2012. godine, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat. Ovaj dan donosi izmenu u režimu rada pojedinih ustanova, apoteka, pošta, benzinske stanice itd.
  • U Dalmatinskoj ulici u Zemunu u vrtiću izbio je požar koji je ubrzo lokalizovan. Sva deca su evakuisana na vreme, a ispostavilo se da se upalila rasveta u kupatilu na prvom spratu objekta.
  • Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da bi pobeda Rusije u sukobu sa Ukrajinom dovela do opasnosti po Alijansu, ali i svet. 
  • Danas je postignut dogovor o razmeni palestinskih žena i tinejdžera zatvorenih u izraelskim zatvorima za 100 žena i dece iz reda Hamasovih talaca. Izraelski tenkovi opkolili su bolnice Al Nasr i pedijatrijsku bolnicu Al Rantisi na severu Gaze, ali je IDF saopštila da ne puca na bolnice. Dodali su da su ubili 150 operativaca Hamasa. Premijer Izraela Netijahu naglasio je da "će kredibilna sila morati da uđe u Gazu".

image