Rusija

Lavrov: Sve više država želi u BRIKS

Pred našim očima se formira pravedniji multipolarni svetski poredak koji odlikuje želja sve većeg broja država globalnog juga i istoka da ojačaju svoj suverenitet i identitet i slede nacionalne interese. Zajedno sa tim prirodno je poraslo i interesovanje za BRIKS-om, ističe šef ruske diplomatije
Lavrov: Sve više država želi u BRIKS© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Za Rusiju je u okviru njenog predsedavanja BRIKS-om glavni cilj sveobuhvatno jačanje strateškog partnerstva u istorijskom trenutku formiranja novog svetskog poretka, ističe ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Svi smo mi svedoci tektonskih pomeranja u međunarodnoj areni. Pred našim očima se formira pravedniji multipolarni svetski poredak koji odlikuje želja sve većeg broja država globalnog juga i istoka da ojačaju svoj suverenitet i identitet, da vode samostalnu spoljnu politiku i oslanjaju se na fundamentalne nacionalne interese", objašnjava Lavrov.

Prirodna posledica ovog trenda je veliko interesovanje za BRIKS, kaže Lavrov u video obraćanju učesnicima Petog međunarodnog opštinskog foruma zemalja BRIKS+.

Interesovanje za BRIKS-om je dodatno poraslo nakon istorijske odluke da se od 1. januara 2024. godine pozove šest novih članica da se pridruže asocijaciji, kaže Lavrov i dodaje da je broj potencijalnih učesnica "priličan".

"Sledeće godine predsedavanje BRIKS-om prelazi na Rusku Federaciju. Fokusirani smo na produktivan, energičan rad na jačanju strateškog partnerstva u svim oblastima", zaključio je Lavrov.

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Na samitu u Johanesburgu u avgustu objavljena je odluka da se od 1. januara 2024. godine pozovu Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, UAE i Saudijska Arabija i da postanu punopravne članice organizacije.

image
banner new
banner