Srbija i Balkan

Selaković: Za Srbiju je danas dan pobede u Prvom svetskom ratu

Ministar upozorava i da "niko u međunarodnim odnosima ne živi od stare slave"
Selaković: Za Srbiju je danas dan pobede u Prvom svetskom ratu© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Imajući u vidu kolike je žrtve srpski narod podneo i čitavu epopeju rata, koja je po mnogo čemu jedinstvena u istoriji sveta, smatram za moralnu obavezu da ovaj dan nazivamo danom pobede u Prvom svetskom ratu, rekao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković u intervjuu za "Večernje novosti".

Govoreći o postistorijskom inženjeringu, ministar ističe da je Gavrilo Princip tiranoubica, a ne terorista, jer je austrougarska zvanična politika u BiH sistematski počela da negira pravo srpskog naroda na nacionalni identitet i opredeljenje namećući Kalajevu ideologiju bošnjaštva.

"Grupa mladih ljudi smatrala je da će posledice tiranske vlasti biti okončane onoga trenutka kada izvrše atentat na prestolonaslednika, koji je namerno, znajući značaj Vidovdana na Srbe, došao na vojne manevre u Istočnoj Bosni koji i time Srbima gurnuo prst u oko", podseća Selaković.

Na pitanje kako je došlo do toga da Hašim Tači na stogodišnjicu od završetka Velikog rata u Parizu sedi odmah iza predsednika sila pobednica, ministar kaže da "niko u međunarodnim odnosima ne živi od stare slave".

"Tradicija dobrih odnosa može da bude dobra osnova za nadgradnju nečega u budućnosti, ali ona sigurno nije nešto što po automatizmu podrazumeva odgovarajući stav ili ponašanje. U trenutku kada iza Makrona sedi Hašim Tači, u Francuskoj nemamo više generacije koje su sa našim dedovima i pradedovima probijale Solunski front", ističe Selaković. 

Dodaje da je Francuska zemlja koja je priznala i sponzorisala tzv. Kosovo, "a mi moramo da se borimo i da vidimo šta smo mi radili da ne bi došlo do toga".

"Onima koji su sponzorisali nezavisnost 'Kosova' se žuri i pritiskaju nas da uradimo nešto što nijedna druga zemlja nije uradila, a mi u našoj istrajnosti pokušavamo da budemo što je moguće čvršći. Ono što od nas hoće, a to je priznanje 'Kosova', nikada neće imati", poručuje ministar.

image