Srbija i Balkan

Plenković smenio ministra Banožića koji je izazvao nesreću sa smrtnim ishodom

Na pitanje da li je tačna informacija da je Banožić sinoć bio na žurki, i da li je bilo nalaza krvi, Plenković je rekao da nema pouzdane informacije
Plenković smenio ministra Banožića koji je izazvao nesreću sa smrtnim ishodom© TANJUG/ FOTO HINA/ SLAVKO VUKADIN

Hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je da je smenio ministra odbrane Maria Banožića, koji je rano jutros izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula, prenosi "Jutarnji list".

"U ovim vanrednim okolnostima, razrešio sam ministra Banožića dužnosti ministra odbrane i ovlastio državnog sekretara Zdravka Jakopa da obavlja sve poslove ministra", rekao je Plenković.

Premijer je na početku obraćanja izrazio saučešće porodici stradalog 40-godišnjaka i poručio da će vlada pronaći način da im pomogne. 

"Gospodin Goran Šarić je poginuo i izražavamo saučešće. Ovo je vanredna okolnost koja se dogodila jutros i žao nam je, pre svega, gospodina Šarića i njegove porodice, ali i Banožića", dodao je Plenković.

On je rekao da je ovlastio državnog sekretara da obavlja poslove ministra odbrane.

"Lica koje su štićene osobe druge kategorije imaju pravilo da mogu same da voze. On je upravljao svojim ličnim vozilom. Išao je privatnim poslom. Bolje je da štićene osobe voze profesionalci", rekao je on.

Na pitanje da li je tačna informacija da je Banožić sinoć bio na žurki, i da li je bilo nalaza krvi, Plenković je rekao da nema pouzdane informacije.

"Banožić je juče u jutarnjim satima učestvovao na Danu Vukovarsko-sremske županije u Iloku. Gde je bio sinoć, nemam takve informacije", rekao je Plenković.

Banožić je krenuo u lov kada se nesreća dogodila. U nesreći je poginuo 40-godišnji Privlačanin, otac dvoje dece. Županijsko državno tužilaštvo saopštilo je da je Banožić po magli preticao kamion i čeono se sudario sa kombijem koji je dolazio iz drugog pravca.

image