Srbija i Balkan

Psihosomatika, sabotaža, ili greška u proizvodnji: RT Balkan istražuje masovno trovanje u Hrvatskoj

Tegobe pacijeneta ukazuju na jake kiseline i baze, ali mogu da budu u pitanju i lažni simptomi, kao i pokušaj diskreditacije kompanije "Koka-kola"
Psihosomatika, sabotaža, ili greška u proizvodnji: RT Balkan istražuje masovno trovanje u Hrvatskoj© AP Photo/Gene J. Puskar/Tanjug

Nagađanjima šta može da bude uzročnik trovanja više od 45 osoba gaziranim napicima u Hrvatskoj, sada delimično može da se stane na put, jer je analiza jedne sporne boce iz Rijeke u Centru za forenzička ispitivanja i veštačenja "Ivan Vučetić" pokazala da je u uzročnik tegoba sredstvo za pranje i/ili odmašćivanje.

Međutim, ostalih 20 uzorkovanih boca iz originalnih pakovanja pokazuju da pe-ha vrednost prozirne tečnosti ne prelazi dozvoljenu granicu.

Kompanija "Koka-kola" oglasila se drugi put u toku dana, nakon što je hrvatski Državni inspektorat objavio rezultate analize uzoraka iz zagrebačkog automata i prodavnice.

"Nakon analize Koka-kole 'Oridžinal tejst' (0,5 L i 2 L) u plastičnoj ambalaži, Državni inspektorat Republike Hrvatske zvanično je potvrdio da su navedeni proizvodi sigurni za konzumaciju. U vezi s jednom bočicom `romerkvele imoušn bluberi pomgrenejt 330 ml.`povezanom sa slučajem, kriminalistička analiza je u toku. Bočice iz navedene serije privremeno se povlače s tržišta u interesu javnog zdravlja", saopštili su iz kompanije i dodali da posluju po najvišim standardima kvaliteta i zdravstvene ispravnosti.

Sagovornici RT Balkan, međutim, napominju da bi posredi mogli da budu i psihosomatski efekti.

Dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu prof. Goran Roglić kaže da ne bi bilo prvi put da posle sličnih masovnih objava veći broj ljudi dobije lažne simptome.

"Ako je posredi trovanje kiselinom ili bazom, kod pacijenata bi se javili ozbiljni problemi sa digestivnim traktom, jednjakom i želucem, došlo bi do krvarenja, nezgodnih spazama", objašnjava on.

Prof. Medicinskog fakulteta i predsednik Udruženja toksikologa Srbije, dr Petar Bulat, za RT Balkan navodi da je situacija krajnje nesvakidašnja, zbog čega čak sumnja i na sabotažu.

"Vrlo je čudno, različiti su tehnološki procesi pakovanja i punjenja, jedno je staklena boca od 330 ml., drugo plastična od pola litre. Ne mogu da verujem da se nešto desilo u proizvodnji", navodi dr Bulat.

On podseća da se i u kisela mleka špricom ubrizgavalo svašta, bilo je slučajeva i ucenjivanja sa švajcarskim majonezom, a takvu vrstu radnji moguće je sprovesti i kod voća i povrća u trgovinama i na tezgama.

"Mi smo kao potrošači vrlo nezaštićeni. Savet je da, ako znate kakav je ukus tog pića, čim odstupi od uobičajenog, budete sumnjičavi. Dešava se vrlo često i kod nas da se u restoranima servira otvoreno piće. Zato oprez, uzmite malu količinu, ako primetite da nešto nije u redu, ispljunite i ne pijete dalje", objašnjava sagovornik našeg portala.

Za ove simptome koji se javljaju širom Hrvatske, od Zagreba, do Splita, Rijeke, Karlovca itd, poput lezija u usnoj duplji, bolova i peckanja u jednjaku i želucu, te otežanog disanja i tegoba u plućima, dr Bulat kaže da mu liče na korozivne supstance sa iritativno toksičnim delovanjima.

"To su jake kiseline i baze, nema drugih materija, koje bi mogle da izazovu takva oštećenja", podvlači profesor.

Tehnolozi iz Udruženja industrije prirodno mineralnih i izvorskih voda za RT Balkan navode da im sve ovo izgleda kao da je došlo do kontakta konzumenata sa alkalnim, abrazivnim, dezinfekcionim sredstvima za čišćenje.

"Sve linije se peru neposredno pre proizvodnje, pa je moguće da je neki krug na punjaču umesto originalnu vodu, ubacio dezinfekciona sredstva koja su bila u cevima. Za sve mikrobiološke rezultate je potrebno tri dana, a hemijska i do pet dana", objasnili su.

Zakon o bezbednosti hrane, inače nalaže da se u slučaju tri incidenta proizvod povuče sa tržišta.

"Koka-kola je morala da povuče proizvode i uzbuni javnost, što su i uradili. Oni imaju veoma visoke standarde i besprekorno primenjuju te procedure. Transparentni su i vode računa o bezbednosti proizvoda", kažu za RT Balkan.

Oni ne isključuju ni diverziju na fabričkoj liniji. 

"Operateri na mašinama mogu da budu potplaćeni ili da sami žele da diskredituju 'Koka-kolu'. To je poslednja solucija, svašta može da se desi, pa i da je došlo do oštećenja opreme", zaključuju.

Prvi slučajevi javili su se za vikend. Ubrzo su počele da kruže uzbunjujuće poruke na društvenim mrežama, a broj trovanja počeo je da se povećava.

image