Srbija i Balkan

Kusturica: Putin nije Ivan Grozni, bio je uz Srbiju kada nas je NATO bombardovao

Ono što se dešava u Ukrajini je odlučna odbrana vlastite kulture, kaže srpski reditelj
Kusturica: Putin nije Ivan Grozni, bio je uz Srbiju kada nas je NATO bombardovaowww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica izjavio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin "veliki sin Velike Rusije" i podsetio da je Putin bio uz Srbiju kada je počelo NATO bombardovanje i ubijanje civila.

Govoreći za italijanski list "Republika", Kusturica je kazao i da je Putin bio blizak prijatelj italijanskog premijera.

"Međutim, u Americi ga ne vole previše: imaju svoje razloge zašto ne žele da okončaju rat u Ukrajini. Ipak, Putin je bio prvi koji je otvorio vrata pregovorima", ukazuje srpski reditelj.

Sjedinjene Države, s druge strane, nikada nisu bile predvođene toliko korumpiranim čovekom kao što je Džozef Bajden, ocenjuje Kusturica i pita zašto se u Evropi ne čuje previše o tome da su Bajden i njegov sin nepravedno prisvojili 15 miliona dolara i da je Hanter Bajden igrao ulogu u ukrajinskoj energetskoj kompaniji.

"Ne hvalim Putina, ali u Zapadnoj Evropi imate veoma selektivan pristup informacijama. On nije Ivan Grozni, čak ima i zabavne dosetke. Želim da bude jasno da je moj odnos s Putinom određen mojim viđenjem preživljavanja Srbije u ovoj napetosti između Kine, Rusije i Evrope", kaže Kusturica.

Dodaje da ga nije briga da bude zabeleženo da po njegovom mišljenju Srbija vodi odličnu spoljnu politiku da bi sačuvala svoju poziciju za dobrobit ljudi koji u njoj žive, ne za projekcije i idealističke razmatranja, kao i da isto važi i za Mađarsku.

Kao koren trenutnih sukoba Kusturica vidi kulturne uzroke.

"Onaj ko uspe da nametne kulturu, moći će da oblikuje svet po svojoj volji. Ono što se dešava u Ukrajini je odlučna odbrana vlastite kulture", ukazuje srpski reditelj.

Kusturica napominje da je važno čuvati sećanje i boriti se da ono ne bude izbrisano pod pritiskom velikih korporacija i brojeva sa Volstrita.

"To važi i za Balkan i za Italiju. Sećanje se sastoji od dobrih i loših stvari, ono je izvor ponosa, ali takođe predstavlja put za budućnost", rekao je Kusturica.

Kusturica je u Italiji boravio povodom predstavljanja svog najnovijeg romana "Pobunjeni anđeo". Na pitanje da li se oseća kao naslov nove knjige kaže da je samo pobunjen.

"Jedan književni kritičar me optužio da sam ekstremno desničar, ali dolazim iz porodice partizana koji su se borili protiv nacista. Moje usmerenje je levičarsko. Međutim, ne mogu da izbegnem da osećam odgovornost prema mojoj naciji i uključenost u borbu za njenu zemlju. Sada, čim neko otvori usta, stavljaju mu etiketu. Moglo bi da se dogodi da postanem ekstremista, ali levičarski, što znači da se oslobodim svih ograničenja i potrudim se za pravedniji svet. Ali sigurno nikada neću biti desničar", kaže Kusturica.

image