Srbija i Balkan

Šef delegacije Slobodarske partije Austrije: Za Srbiju je važna EU, ali je Kosmet važniji

Vilimski smatra da su odnosi između Srbije i Austrije dobri
Šef delegacije Slobodarske partije Austrije: Za Srbiju je važna EU, ali je Kosmet važniji© Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Šef delegacije Slobodarske partije Austrije (FPO) u Evropskom parlamentu Harald Vilimski ocenio je da ni Austrija ni Evropska unija ne bi trebalo da se mešaju u odnose Beograda i Prištine, dodajući da to nije evropsko, već srpsko pitanje.

Vilimski je prilikom nedavnog boravka u Srbiji ponovio stav svoje partije, u više navrata izražen i u Evropskom parlamentu da ni njegova zemlja, a ni EU ne bi trebalo da se mešaju u odnose Beograda i Prištine, piše "Politika".

U intervjuu za taj list Vilimski je objasnio svoj stav navodeći da EU ne treba da se meša u ta pitanja, jer ne može da se nosi ni sa svojim problemima, na primer administrativnim.

Na pitanje kakve su šanse proširenja EU na Zapadni Balkan u doglednoj budućnosti, Vilimski je rekao da bi voleo da od svih zemalja iz regiona Zapadnog Balkana jedino Srbija postane članica.

"Ipak, nijedna od njih trenutno ne ispunjava kopenhaške kriterijume, uključujući i vašu zemlju i svaka mora još mnogo da radi na reformama. Srbija svakako treba da bude slobodna i suverena", naveo je on.

Dodao je da zna da je KiM srce Srbije i da je za Srbiju važna EU, ali da je Kosmet važniji.

Na pitanje kako ocenjuje trenutne odnose Austrije i Srbije, kako se mogu unaprediti, Vilimski je naveo da su odnosi veoma dobri i da je najveći prostor za poboljšanje u saradnji partija desno od centra.

"Mnogo Srba živi u Austriji, osećaju se Austrijancima, imaju austrijsko državljanstvo, ali imaju i srpsko poreklo i ponosni su Srbi. Osećamo veliko prijateljstvo prema srpskom narodu, a ono se izražava i na ličnom nivou. Evo, na primer, šef poslaničkog kluba našeg FPO u bečkom parlamentu Maksimilijan Kraus oženio se devojkom iz Srbije, iz porodice Tončev", rekao je.

image