Srbija i Balkan

Jeremić: Neuvođenje sankcija da postane diplomatska strategija Srbije

Srbija bi trebalo da u narodnoj skupštini zauzme stav da je neutralna u sukobima velikih sila, kaže lider Narodne stranke
Jeremić: Neuvođenje sankcija da postane diplomatska strategija Srbije© Amir Hamzagic/ATAImages

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da ukoliko njegova partija uđe u parlament, može da razgovara samo sa onima koji odbacuju francusko-nemački plan i kopanje litijuma u Srbiji.

Kako kaže, više puta je tražio da predsednik države Aleksandar Vučić uputi zvanično pismo predsednicima Rusije i Kine u kome bi ih zvanično obavestio da od njih tražimo da iskoriste pravo veta ukoliko članstvo takozvanog Kosova ikada dođe na dnevni red Saveta bezbednosti UN.

"Insistirali bismo da se Srbija kandiduje za nestalnu članicu SB jer su okolnosti takve da je to potpuno izvodljivo. Sledeći put kad se bude birao nestalni član SB iz Istočne Evrope postoje samo dva kandidata – Letonija i Crna Gora, obe članice NATO. Mi kao neutralna zemlja – a izbor se vrši u Generalnoj skupštini UN – sasvim sigurno bismo zbog politike neutralnosti odneli prevagu", tvrdi Jeremić u izjavi za Sputnjik.

Jeremić je kazao i da je ključno da je u Ustav Srbije unese da je zemlja vojno neutralna.

"Narodna stranka se zalaže da vojna neutralnost ne bude više samo pitanje slogana ili ideologije već da ona bude i sprovedena u delo kroz uvođenje služenja vojnog roka", rekao je Jeremić.

Zalaže se i da Srbija zauzme državni stav u Narodnoj skupštini da je neutralna u sukobima velikih sila.

"S tim u vezi Srbija ne može podržavati uvođenje sankcija bilo kome na svetu, osim naravno sankcija koje usvoji SB UN. Mi recimo imamo politiku neuvođenja sankcija Rusiji i to se pokazalo dobro. Narodna stranka je bila protiv uvođenja sankcija Rusiji od početka i mogu da kažem da je bila sprovedena neka vrsta uspešne diplomatske taktike. To treba da postane diplomatska strategija Srbije - neuvođenje sankcija bilo kome na svetu", kaže Jeremić.

Govoreći o tome zašto nije došlo do dogovora o jednoj koloni državotvorne opozicije, Jeremić kaže da je njegova stranka učinila sve da dođe do ujedinjenja ali to nije bilo moguće zbog eskalacije nerazumevanja na relaciji Novi DSS i Srpska stranka Zavetnici.

image