Srbija i Balkan

Kolike su cene ribe i oraha tokom sezone slava i pred Božićni post?

Počela je sezona slava, a uskoro počinje i Božićni post. Jedna od osnovnih namirnica koje domaćice koriste tokom pripremanja slava su orasi. Njihova cena je šarenolika.
Kolike su cene ribe i oraha tokom sezone slava i pred Božićni post?© Pixabay

Na pijacama u Beogradu cene oraha su oko 1.300 dinara za kilogram, dok su u Čačku 800, Kragujevcu 850, a u Nišu su najjeftiniji oko 600 dinara za kilogram, navosi se na sajtu beogradskih pijaca.

Cene na pijacama u Sremu za ovu namirnicu koja se stavlja u mnoge kolače, a i u slavsko žito se kreću od 1.500 do 2.000 dinara za kilogram.

U prodavnicama zdrave hrane cena kilograma očišćenog oraha je oko 1.650 dinara, dok se na oglasima na internetu mogu naći po ceni od oko 950 do 1.200 dinara, a kilogram neočišćenih može kupiti i za 250 dinara.

Što se tiče posne slavske trpeze ona je nezamisliva bez ribe, koja nije ni malo jeftina.

Ako se odlučite da nepečenu ribu kupite u marketima i da je ispečete sami, tamo je ona znatno jeftinija.

Za kilogram brancina izdvojićete oko 1.249 dinara, za filete lososa 2.699, dok za pastrmku treba da izdvojite 629 dinara.

Kilogram šarana košta 659 dinara, a orade 1.099.

Cene ribe u ribarnicama (uz uslužno pečenje) su znatno više.

Cena fileta pastrmke je od 3.500 do 3.600 dinara za kilogram, dok su fileti lososa i do skoro 5.000 dinara.

Cena oslića varira od 1.390 do 2.190, skuša je od 1.200 do 2.250 dinara (ako je u filetima).

Filet soma košta 1.950 dinara za kilogram, a nekima omiljeni kotlet šarana je 2.300 dinara.

image