Srbija i Balkan

Grbović: U EU se ne ulazi sa Putinom na ramenu, Šešeljem u rukama i Miloševićem u srcu

"Rat u Ukrajini će se pre ili kasnije završiti i verujem da će u novom svetskom ali i u evropskom poretku biti veoma važno ko se i kako ponašao dok je kriza bila na vrhuncu. A onda položaj Srbije neće biti na zavidnom nivou", ocenio je predsednik "Pokreta slobodnih građana"
Grbović: U EU se ne ulazi sa Putinom na ramenu, Šešeljem u rukama i Miloševićem u srcu© Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Poslanik u Skupštini Srbije i predsednik "Pokreta slobodnih građana" Pavle Grbović, koji će na predstojeće izbore izaći kao deo proevropske koalicije "Srbija protiv nasilja" rekao je za crnogorsku "Pobjedu" da izborni uslovi nisu ni fer ni pošteni.

Grbović dodaje da nije ni bilo realno očekivati da će "obezbeđivanjem slobodnih izbora autokratska vlast raditi protiv sebe".

"U normalnim sistemima, gubitak vlasti znači samo gubitak određenih pozicija, što nije slučaj sa režimom Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića", rekao je Grbović.

Poručuje da se ne sme očajavati zbog izbornih uslova i da "od neprijatelja slobode ne možemo očekivati slobodu".

"Naivno je računati na njihovu savest. Srbija je 2023. više puta dokazala da istinski želi normalnost i sigurnost; građani su svojim masovnim izlaskom na ulice pokazali ogromnu snagu i spremnost da se izbore za promene", poručio je Grbović.

Na pitanje, zašto Vučić vraća u igru Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića, Grbović kaže da je on u jednom trenutku bio na prekretnici i da je odlučnim potezima Srbiju mogao da ukrca u brzu traku evropskih integracija.

"Prvenstveno usaglašavanjem spoljne i bezbednosne politike, odnosno uvođenjem restriktivnih mera Rusiji. Sa druge strane, Vučić je imao opciju da, nakon dugog političkog puta koji je prešao, napravi pun krug i vrati su u društvo i politički ambijent iz kog je potekao – u radikalski brlog. Nažalost i po Srbiju i po region, odabrao je drugu opciju", smatra on.

On ocenjuje da je vreme da se ovakva vlast promeni, a na pitanje koliko je u ovom momentu to realno on kaže da očekuje da lista na kojoj je bude prvoplasirana lista u Beogradu, tj. lista koja će biti okosnica nove vlasti.

Ističe da, pre svega, kako bi postala pouzdani saradnik drugima, opozicija građanima Srbije mora da se nametne kao relevantna, pouzdana i snažna alternativa postojećem režimu.

Komentarišući to kakav je stav opozicije prema nedavnim događajima u Banjskoj, Grbović kaže da uvek možete da se izvuče pojedinačni slučaj irelevantnih aktera i da se to predstavi kao paradigma cele opozicije.

"To niti je tačno, a nije ni časno na taj način opravdavati neke pogrešne procene i odluke. Poslednja kriza na "Kosovu" samo je kulminacija pogrešnih poteza sa obe strane, a ni za jedan od njih krivicu ne snosi opozicija u Srbiji", rekao je on.

Na konstataciju "Pobjede" da "Pokret slobodnih građana" Srbiju vidi u EU, što podrazumeva i usaglašavanje sa spoljnom politikom Brisela i pitanje hoće li Srbija konačno uvesti sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Grbović ocenjuje da je idealno vreme za takav potez bio pre godinu i po.

"Sada je svaki dan šansa da se umanji šteta od nepreduzimanja takvog poteza. Međutim, nemam iluzija da će vlast SNS to uraditi", istakao je, dodajući da je jasno da oni svoje političke uzore pronalaze u autokratskim režimima.

"Rat u Ukrajini će se pre ili kasnije završiti i verujem da će u novom svetskom ali i u evropskom poretku biti veoma važno ko se i kako ponašao dok je kriza bila na vrhuncu. A onda položaj Srbije neće biti na zavidnom nivou. Baš kao što je Crna Gora pravovremeno donela ključne odluke, tako i Srbija mora da se opredeli, ali ne prema tome čiju administraciju više voli, već koji sistem bolje korespondira sa potrebama naših građana", naglašava.

"Duboko verujem da građani Srbije zaslužuju životni standard, nivo ljudskih prava i sloboda, kao i sigurnost kakvu imaju građani zemalja EU, a ne Rusije ili Kine. Verujem da se rešenja za probleme nasilja, pogotovo nasilja među mladima i rešenja za probleme nasilja u porodici, femicida i neravnopravnosti žena nalaze u EU, a ne u zemljama BRIKS-a", naglašava Grbović.

Kako kaže, zna da se u to društvo ulazi hrabrim odlukama, sa sređenim institucijama i demokratijom, a ne sa Putinom na ramenu, Šešeljem u rukama i Miloševićem u srcu.

Govoreći o izjavama Milorada Dodika, Grbović kaže da "Dodikove izjave postaju karikaturalne", posebno ako znamo da su se slične najave već više desetina, ako ne i stotina puta pokazale kao dnevnopolitičko zamajavanje.

image