Srbija i Balkan

Stano: Delimo zabrinutost Zelenskog zbog malignog uticaja Rusije na Balkanu

Rusija čini sve što može da poseje nezadovoljstvo, političku nestabilnost, strani uticaj i manipulaciju informacijama, kaže portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost
Stano: Delimo zabrinutost Zelenskog zbog malignog uticaja Rusije na BalkanuGetty © Carl Court

Evropska unija deli zabrinutost predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da bi Rusija mogla da pokuša da podstakne sukobe u regionu Zapadnog Balkana, kazao je portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano.

"Dugo smo govorili da Rusija ulaže napore da izvrši maligni uticaj i na region Zapadnog Balkana. Dakle, da, ovo je briga koju delimo, i ovo nije nova briga, već briga koja nas prati već neko vreme. U ovom trenutku se slažemo sa predsednikom Ukrajine i znamo da Rusija čini sve što može da poseje nezadovoljstvo, političku nestabilnost, strani uticaj, manipulaciju informacijama i drugo", rekao je Stano.

On je dodao da je upravo iz tog razloga EU povećala pomoć partnerima u zemljama Zapadnog Balkana da se suoče sa ovim pretnjama.

Stano nije želeo da govori o detaljima informacija koje imaju, niti da li im je Zelenski prosledio svoje informacije, ali je dodao da je "EU svesna šta Rusija pokušava da uradi na Zapadnom Balkanu".

"Ne komentarišemo informacije koje delimo sa našim partnerima. Pogotovo ne kada je u pitanju nešto tako specifično kao što je ovo. Ali mi imamo informacije i već neko vreme posmatramo ove aktivnosti Rusije i svesni smo šta Rusija pokušava da uradi. Zbog toga smo u kontaktu sa našim partnerima na Balkanu", rekao je Stano.

image