Srbija i Balkan

Otkrivamo: Zašto je RT Balkan zabranjen na srpskim fakultetima?

Evropska unija zabranila je pristup portalu RT Balkan za oko milion srpskih korisnika, a da oni toga nisu ni svesni
Otkrivamo: Zašto je RT Balkan zabranjen na srpskim fakultetima?© Milan Maricic/ATAImages/RT Balkan

Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali, i ako nisu uvek toga svesni, jesu univerziteti čiji je osnivač Republika Srbija, naučno-istraživačke organizacije, biblioteke, škole, studentski i učenički domovi, SANU, Matica srpska, ministarstva i druge državne institucije iz oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

Tako, na primer, pristup internet stranicama RT Balkan nije moguć sa računara u vlasništvu Univerziteta u Beogradu.

"Evropska internet mreža nama na fakultetu pruža pristup internetu. Konkretno, kod mene na Pravnom fakultetu zabranjen je domen RT Balkan i Sputnjika, tako da ne mogu da otvorim nijednu od tih stranica, ne mogu iz prostorija fakulteta da konsultujem te sadržaje i medije, što je još jedan atak na moju slobodu da se informišem kao građanin ove zemlje, ali i napad na izražavanje mišljenja", kaže Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije i profesor na Katedri za međunarodno pravo i međunarodne odnose Pravnog fakulteta u Beogradu.

Iz IT službe Pravnog fakulteta za naš portal pojašnjavaju da je zabrana pristupa ruskim medijima doneta jer je Ruska Federacija pod sankcijama Evropske unije.

"Takva odluka stupila je na snagu u okviru sankcija EU, a pošto je naša nacionalna Akademska mreža Srbije (AMRES) deo te velike, evropske akademske mreže (GEANT), naša čvorišta su direktno vezana za čvorišta Evrope i s obzirom na to da smo formalno-pravno deo te mreže, dužni smo da poštujemo njihova pravila i obaveze. To važi za ceo univerzitet, mi ne možemo da istupamo van toga", pojasnili su univerzitetski ajtijevci.

Prodekan Beogradskog univerziteta za razvoj Branislav Boričić kaže da prvi put čuje za to.

"Pošaljite mi adresu da isprobam. To je za mene potpuna novost, žao mi je naravno, zastupam slobodan pristup punoletnim licima na sve sajtove", rekao je prodekan.

Ovo je ishod pokušaja da se pristupi našem portalu:

A ovo je obrazloženje:

Nezvanično u Rektoratu Univerziteta u Beogradu saznajemo da su fakulteti u Srbiji od USAID i/ili EU dobili neke softvere ili drugu opremu preko pretpristupnih fondova i donacija, tako da je i to razlog za "protivuslugu i povinovanje" njihovim zahtevima.

Šta su AMRES i GEANT?

Javnu informaciono-komunikacionu ustanovu "Akademska mreža Republike Srbije - AMRES" osnovala je Vlada Srbije radi izgradnje, razvoja i upravljanja obrazovnom i naučno-istraživačkom računarskom mrežom Republike Srbije. AMRES obezbeđuje pristup i korišćenje interneta i informatičkih servisa u zemlji, kao i veze sa nacionalnim i internacionalnim mrežama za obrazovne i naučno-istraživačke organizacije i druge korisnike.

Ova mreža ima više od 4.000 povezanih naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija i oko 1.000.000 krajnjih korisnika.

Sve Nacionalne istraživačke i obrazovne mreže (NREN), tj. provajderi internet usluga koji postoje u 100 zemalja sveta, deo su Evropske akademske mreže (GEANT).

GEANT razvija i isporučuje rešenja kako bi obezbedio siguran i bezbedan pristup onlajn resursima i uslugama povezivanja, klauda i identiteta za istraživače, nastavnike i studente.

Iz AMRES-a su nam rekli da ne postoji bilo kakva odluka o suspenziji navedenih domena, kao ni regulativa u tom smislu, niti je oni sprovode - GEANT ih o tome nije ni obavestio, već je samostalno uveo cenzuru u srpske obrazovne i naučne ustanove. 

"AMRES ne suspenduje, ne blokira i ne filtrira navedene domene RT Balkan i Sputnjika, tako da ne postoji postupak, procedura ili praksa kojom AMRES vrši ili bi vršio navedene radnje. Ne dobijamo informacije i zahteve o sankcionisanju bilo kog domena od strane GEANT-a, niti sprovodimo odluke o sankcionisanu domena GEANT-a, niti postoji regulativa u tom smislu", rekli su iz Akademske mreže Republike Srbije.

Iz GEANT-a su u saopštenju od 29. juna obavestili javnost da su u svetlu rusko-ukrajinskog sukoba, a u okviru šestog paketa sankcija EU, u obavezi da blokiraju ruske naučne institute.

"Ova nova akcija efektivno prekida svaku komunikaciju ruskih instituta preko GEANT infrastrukture. Nastavljamo da podržavamo ukrajinsko istraživanje i obrazovanje. I dalje osuđujemo ruski rat, koji predstavlja kršenje međunarodnog prava, moderne demokratije i zločin protiv slobodne ukrajinske nacije. Udruženje GEANT, njegov Upravni odbor i konzorcijum evropskih NREN, ujedinjeni su sa ukrajinskim NREN-om, URAN-om i narodom Ukrajine", naveli su tom prilikom.

image