Srbija i Balkan

UNS o gašenju Jutjub kanala RT Balkana: To je cenzura, vratite emisije na platformu

Udruženje novinara Srbije saopštilo da sankcije prema Rusiji ne bi smele da ugrožavaju slobodu emitovanja medijskog sadržaja
UNS o gašenju  Jutjub kanala RT Balkana: To je cenzura, vratite emisije na platformu© УНС

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da gašenje Jutjub kanala RT Balkan i ukidanje emisija "Relativizacija", "Mojih pet minuta" i "Saveti za vozače" predstavlja cenzuru i očekuje da ukinuti sadržaji budu vraćeni na platformu.

"To su emisije ruskog TV kanala u kojima nema sadržaja koji bi, po evropskim i američkim medijskim standardima, bili govor mržnje i poziv na nasilje", saopštilo je Udruženje novinara Srbije povodom proterivanja sedam Jutjub kanala koje je pokrenuo RT Balkan.

Udruženje novinara Srbije očekuje, kako se dodaje, da emisije RT Balkan budu vraćene na ovu platformu.

"UNS ističe da su na platformama Iks, Instagram i Fejsbuk ove emisije i dalje dostupne, odnosno, da nisu cenzurisane. Smatramo da sankcije prema Rusiji zbog rata u Ukrajini ne bi smele da ugrožavaju slobodu emitovanja medijskog sadržaja koji ne predstavlja govor mržnje i poziv na nasilje", piše na sajtu UNS-a.

Glavni urednik portala RT Balkan Nikola Vrzić rekao je za UNS da je medijskoj kući RT Balkan ugašeno sedam Jutjub kanala i to bez obrazloženja.

"Jutjub kanali se gase bez bilo kakvog obrazloženja i bilo kakvog upozorenja. Rečeno nam je da je trebalo da uslede bar tri upozorenja pre ukidanja Jutjub kanala, ali nijedno nismo dobili. Od nadležnih, nepoznatih osoba koje nisu sa srpskog govornog područja, dobijamo odgovore da je proces u toku. Koji proces? Ko ga vodi?", dodao je Vrzić.

image