Srbija i Balkan

Advokat Anto Nobilo: Visoki predstavnik je prepreka demokratskom razvoju BiH

Reč je o "jedinstvenoj situaciji" u Evropi u kojoj jedna osoba koja nije izabrana donosi zakone i ravnopravna je ili čak nadređena predstavnicima naroda
Advokat Anto Nobilo: Visoki predstavnik je prepreka demokratskom razvoju BiHwww.globallookpress.com © Thomas Imo

Pravni savetnik odbrane predsednika Republike Srpske Anto Nobilo izjavio je da će postupak koji se vodi protiv Milorada Dodika razobličiti stanje koje nije održivo i nije demokratsko.

"Mislim da će ovaj postupak - pored klasične odbrane predsednika Republike Srpske - razobličiti jedno stanje koje nije održivo i demokratsko i suprotno je svim principima vladavine prava u Evropi", rekao je Nobilo za RTRS, dodavši da je visoki predstavnik sa ovlašćenjima koja je sam sebi dao, postao prepreka demokratskom razvoju Bosne i Hercegovine.

On je naveo da je završio analizu celog slučaja protiv Dodika i da je dao preporuke u kom pravcu bi trebalo da ide odbrana.

"U BiH sada imamo jedno privremeno stanje, stvoreno Dejtonskim mirovnim sporazumom, u kome se ne samo održao visoki predstavnik, već su mu godinama širena ovlašćenja", istakao je Nobilo.

Dodao je da je reč o "jedinstvenoj situaciji" u Evropi u kojoj jedna osoba koja nije izabrana donosi zakone i ravnopravna je ili čak nadređena predstavnicima naroda.

"Ja ne znam ni za jedan takav slučaj, to jednostavno nije demokratski, a održavanje ovakve situacije ne doprinosi suverenosti BiH i predstavlja prepreku za ulazak BiH u Evropsku uniju", poručio je Nobilo.

image