Srbija i Balkan

Cvijanović: Za razliku od Šmita, ja imam legitimitet

Kristijan Šmit nije imenovan rezolucijom Saveta bezbednosti UN, a mene je narod izabrao na demokratskim izborima, poručila je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović
Cvijanović: Za razliku od Šmita, ja imam legitimitet© M.M./ATAImages

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da, za razliku od Kristijana Šmita, ona ima legitimitet, jer ju je narod izabrao na demokratskim izborima.

Šmit je, gostujući na RTRS-u, između ostalog, rekao da je Cvijanovićeva bila na sednici Saveta bezbednosti UN i da je trebalo da se rukuju, ali da je napustila salu dok je on podnosio izveštaj.

Cvijanovićeva i danas podseća da Šmit nije imenovan rezolucijom Saveta bezbednosti UN-a.

Poručuje da je delovanje Šmita pogubno za BiH i sve dok postoji OHR, zemlja neće napredovati.

"Mene je izabrao narod i iza mene postoje i legitimitet i legalitet. Prošla sam kroz demokratsku proceduru. Šmit je rekao da ja dobro ne čitam. Ja odlično čitam, on ne", izjavila je Cvijanović.

Ona je dodala da zna šta piše u Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i kakva je uloga Saveta bezbednosti kada je u pitanju imenovanje visokog predstavnika.

"Znajući dobro da čitam, znam da on nije prošao tu proceduru", istakla je Cvijanovićeva.

Na sednici Saveta bezbednosti UN srpski član predsedništva BiH napustila je zasedanje kada je Kristijan Šmit dobio reč.

Šmit se požalio da ga srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović nije uopšte konstatovala na sednici i dodao da želi da razgovara i sa predsednikom Republike Srpske, ali da ovaj neće ni da čuje za njega.

image