Srbija i Balkan

Žuti meteo alarm u Srbiji: Na pojedinim putevima pet centimetara snega

Savetuje se oprez u vožnji, ne kretati na put bez lanaca
Žuti meteo alarm u Srbiji: Na pojedinim putevima pet centimetara snega© FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje da će danas u Srbiji duvati jak severozapadni vetar sa udarima olujne jačine od 17 do 24 metara po sekundi, odnosno od 60 do 85 kilometara po času, što će u planinskim predelima usloviti mećavu i lokalno stvaranje snežnih nanosa.

Na planinama istočne i jugoistočne Srbije očekuje se od 10 do 20 centimetara snega, a u ostalim planinskim delovima zemlje snega će biti manje, navodi RHMZ.

Krajem dana i tokom noći padavine će prestati, a vetar oslabiti. U celoj zemlji na snazi je žuti meteo-alarm, što znači da vreme može biti opasno.

Na teritoriji Novog Pazara, Ivanjice, Vranja, Kruševca i Zaječara, preporučuje se oprezna vožnja jer na putevima ima raskvašenog snega u visini od pet centimetara, saopštilo je Javno preduzeće Putevi Srbije.

Ova visina snežnog pokrivača formirala se i na putevima I B-40 Vladičin Han - Surdulica - državna granica sa Bugarskom, II A-231 Vlasinsko Jezero - granica Srbije i Bugarske i II A-210 Jošanička Banja - Kopaonik.

Prethodne noći sneg je padao i na prostoru Zlatiborskog okruga, a zabeleli su se putevi na Zlatiboru, Zlataru ali i na prevoju Jabuka preko koga prolazi put koji vodi ka Crnoj Gori i na kome se nalazi istoimeni granični prelaz.

"Teritorija koju pokrivaju 'Putevi Užice' je prilično velika, a naročito kritični su bili prevoji. Najava meteorologa je bila takva da smo morali podići stepen angažovanja mehanizacije i ljudstva na prvi stepen od maksimalna četiri. Ipak, padavine nisu bile tolike koliko smo očekivali", rekao je za Tanjug tehnički direktor AD "Putevi Užice" Dejan Tejić.

Prema njegovim rečima, padavina je bila na potezu od Zlatibora ka Borovoj Glavi.

"Preventivno smo posuli so tamo gde je bilo predviđeno i bilo je dva centimetra snega na putu koji smo očistili odmah", rekao je Tejić i dodao da soli i rizle ima dovoljno za predstojeću zimu, da je dovoljno ljudstva angažovano kao i da je mehanizacija na vreme remontovana i spremna.

Zbog najavljenih niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima postoji mogućnost pojave mestimične poledice, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina i klisura, kao i na putnim objektima.

JP Putevi Srbije savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze oprezno i pažljivo. Brzinu kretanja treba prilagoditi uslovima na putu.

image