Srbija i Balkan

Zašto su nam deca "poludela" za "Prajmom": Da li je piće, koje košta 1.000 dinara, opasno?

Prema deklaraciji "Prajm" sadrži mešavinu vode, kokosove vode, i veštačkih zaslađivača, dok energetska verzija, kako se može videti na internetu gde se i najviše prodaje, sadrži i do 200 mg kofeina
Zašto su nam deca "poludela" za "Prajmom": Da li je piće, koje košta 1.000 dinara, opasno?Getty © Brandon Bell / Staff

Napitak "Prajm" je svojom pojavom na tržištu napravio pravi "bum" među decom i postao senzacija.

Ovo piće, koje si osmislili jutjuberi Logan Pol i Kej-Es-Aj, proizvodi se u dve potkategorije i više varijanti "Prajm hidratejšn" i "Prajm enerdži".

Ova dvojica influensera, veoma su popularni na društvenim mrežama, zato pomama za ovim pićem ne prestaje među mladima širom sveta, pa i u našoj zemlji.

Popularno piće može da se kupi na benzinskim pumpama po ceni od 1.000 dinara za pola litre.

Deca su masovno počela da konzumiraju ovo piće, a kako je objavljeno na društvenim mrežama, za one koji nisu mogli da priušte smišljena je nova ideja.

Naplaćivao se gutljaj ovog pića po ceni od 100 do 200 dinara, u zavisnosti od škole do škole, a kako pojedini mediji pišu čak se naplaćuje da se ovaj napitak pomiriše (50 dinara) ili da se dete samo fotografiše sa flašicom ovog napitka za društvene mreže (200 i 300 dinara).

J.T. učenica osmog razreda jedne Osnovne škole u Zemunu, rekla je za RT Balkan, da ovo piće više nije toliko popularno u njenom društvu, kao što je bilo prošlog meseca.

"Piće je odvratno, prodavalo se za 200 dinara po gutljaju", rekla je J.T.

Učenik iste škole V.M. koji je u mlađem razredu rekao je da je među njegovim vršnjacima ovo piće jako popularno.

"U školi kupuju, ali sa treninga deca ne kupuju", rekao je V.M, dodajući da njegovi vršnjaci nisu svesni ako neko piće nije zdravo.

Majka dvoje školske dece Verica N. rekla je za RT Balkan da ne shvata pomamu za ovim pićem, te da je cena previsoka.

"Deca su letos bila sa školom u Grčkoj i donela su ovaj sok, nisam mogla da verujem kada sam čula koja mu je cena, da sam ja bila sa njima, nikada im ne bih dozvolila da ga kupe", rekla je ova majka, koja je dodala da je ukus soka presladak.

Što se tiče "Prajm enerdži" napitka ono je zabranjeno u Sloveniji i Hrvatskoj, jer sadrži sastojak L-teanin, koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima u EU. Crna Gora je takođe tokom septembra zabranila prodaju "Prajm" limenki i flašica, jer su pokrenuta ispitivanja ovog artikla.

Takođe, na limenci ovog energetskog pića piše da se ne preporučuje deci ispod 18 godina.

Hrvatski inspektori u prodavnicama nisu pronašli sporni "Prajm", ali su ipak otkrili da se prodaje preko interneta.

"Ukoliko sanitarna inspekcija zatekne takav proizvod na tržištu, postupiće u skladu sa Zakonom o hrani i doneće meru zabrane stavljanja na tržište i narediti povlačenje s tržišta", kažu iz hrvatskog Državnog inspektorata, a prenosi "Jutarnji list".

Prema evidenciji granične fitosanitarne inspekcije piće "Prajm enerdži" koji sadrži kofein nije uvezen u našu zemlju.

Što se tiče sadržaja soka "Prajm hidratejšn" tu sa tehnološke strane nema ničeg spornog, rekla je za RT Balkan tehnolog Aleksandra Ivanović.

"Sam sastav pića je u redu, ima veštačkih zaslađivača, ali ima ih i u drugim namirnicama. Jedino što ne znamo kolike su količine (jer ne piše na deklaraciji) ovih sastojaka. Sve što se uveze trebalo bi da prođe carinsku kontrolu i nadzorne komisije, koje bi sve to trebalo da ispitaju, a sama deklaracija ne kaže da je nezdravo", rekla je ona.

Što se tiče "Prajm enerdži" pića ona kaže da L-teanin nije dozvoljen u EU, ali da on nije ni uvezen kod nas u zemlju.

Kako je rekla manje se govori o sastavu, npr. "koka-kole", koja sadrži između ostalog i fosfornu kiselinu, jer je to popularan brend i cena mu je prihvatljiva.

Prema deklaraciji "Prajm" sadrži mešavinu vode, kokosove vode, i veštačkih zaslađivača, dok energetska verzija, kako se može videti na internetu gde se i najviše prodaje, sadrži i do 200 mg kofeina.

image