Srbija i Balkan

Izborna skupština SANU 7. novembra

Odeljenja SANU krajem maja doneće odluku koga predlažu za izbor u dopisne, redovne i inostrane članove
Izborna skupština SANU 7. novembra© M.A./ATAImages

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) održaće 7. novembra izbornu skupštinu, najavio je generalni sekretar SANU Nebojša Lalić.

Akademik Lalić je rekao na konferenciji za novinare da će u okviru procedure započete u oktobru 2023. godine odeljenja SANU krajem maja doneti odluku koga predlažu za izbor u dopisne, redovne i inostrane članove.

Prema njegovim rečima, Predsedništvo će 6. juna usvojiti konačnu listu kandidata, koja će postati javna krajem avgusta.

Od predstojećih aktivnosti akademije, Lalić je pomenuo da će 11. juna biti otvorena izložba "Kun: Umetnik - radnik- borac" u Galeriji SANU, u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti i Muzejom Jugoslavije.

Iz SANU je najavljeno da će prvi put posle više od pola veka biti priređena retrospektivna izložba radova Đorđa Andrejevića Kuna (1904-1964).

"Nijedno ime u jugoslovenskoj modernističkoj umetnosti nije u tolikoj meri ostavilo traga u onome što nazivamo kritičkim realizmom", podsetili su iz SANU.

Lalić je naglasio da je u Galeriji SANU u toku izložba "Uroš Predić: Život posvećen lepoti i umetnosti" koju je do sada posetilo skoro 90.000 ljudi, a uskoro očekuju i 100.000 posetioca, kome će dati spomen nagradu.

Prema njegovim rečima, zanimljivo je videti i izložbu "Aleksandar Đorđević - Graditelj Beograda" u Galeriji nauke i tehnike SANU, na kojoj posetioci mogu da prepoznaju neke od ključnih građevina koje je arhitekta ostavio za sobom.

Govoreći o izdavačkoj delatnosti SANU, Lalić je najavio da će ove godine izaći četvrti, poslednji tom iz edicije "Život i stvaralaštvo žena članova Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije i SANU".

image