Srbija i Balkan

SANU ostaje bez književnog odeljenja: Akademci precrtali sve pisce

Na odeljenjima SANU privodi se kraju izjašnjavanje o kandidatima za nove članove, a bez podrške su ostali autori nagrađenih dela
SANU ostaje bez književnog odeljenja: Akademci precrtali sve pisce© CC BY-SA 3.0

Ako se nastavi sa dosadašnjom praksom izbora novih akademika, Srpsku akademiju nauka i umetnosti moglo bi da zadesi da ostane bez ijednog pisca.

Ovakvu slutnju potkrepilo je prekjučerašnje izjašnjavanje članova Odbora za književnost i jezik kada, prilikom tajnog glasanja, nije prošao nijedan predloženi kandidat.

Kako "Novosti" saznaju, dvotrećinsku podršku akademika ovog odeljenja dobilo je dvoje lingvista Marta Bjeletić i Viktor Savić, kao i teoretičarka književnosti Gorana Raičević. Podršku, međutim, nije dobio nijedan od osam predloženih pisaca.

Istovremeno, na Odeljenju za istoriju podršku je dobilo više od polovine predloženih istoričara, a akademci su glasali za šestoro kolega od desetoro koliko ih je bilo na listi. Tako su zeleno svetlo na Odeljenju za istoriju dobili Petar Krestić, Vesna Dikić, Aleksandar Rastović, Igor Borozan, Bojana Krsmanović i Ivan Jordović.

Kad je reč o odeljenju medicinskih nauka, predloženo je 15 imena, a samo odeljenje je predložilo kardiloga Arsena Ristića i imunologa Vladimira Trajkovića, kao i tri inostrana člana, od kojih je dvoje srpskog porekla – imunolog Janko Nikolić Žugić sa Univerziteta u Arizoni i profesorka sa Mejo klinike Vesna Garović. Na listi su i vaskularni hirurg Lazar Davidović, interventni kardiolog Branko Beleslin, urolog Miroslav Đorđević... Odeljenje je predložilo i da Tatjana Siić, koja je sada dopisni član, postane redovni član Akademije.

"Mi imamo četiri slobodna mesta na odeljenju, ali koliko su nam dobri kandidati to nam je malo", kaže akademik Radoje Čolović.

Prema onome što je do sada poznato od svih odeljenja, a ima ih osam, samo Odeljenju jezika i književnosti preti opasnost da ostane bez celog jednog "dela" – književnog.

Jer, na spisku pisaca koji su predloženi za SANU, a koji nisu dobili podršku kolega sa odeljenja, bili su autori čija su dela pobrala naša najznačajnija priznanja i nagrade, kojima, po mišljenju književnih znalaca vreme nije naudilo. Tako su bez podrške akademika ostali pisci Milisav Savić, Miroslav Maksimović, Vladan Matijević, Zoran Živković, Dragan Stanić (Ivan Negrišovac), Slobodan Vladušić i Mihajlo Pantić. 

Odbijena su i četvorica istaknutih književnih kritičara, esejista i lingvista: Radovije Mikić, Rajna Dragićević, Ljiljana Pešikan Ljuštanović, Zorica Nestorović i Aleksandar Milanović.

U međuvremenu SANU je izgubila četvoricu članova iz redova pisaca: Dragoslava Mihajlovića, Milovana Danojlića, Gorana Petrovića i Davida Albaharija koji nije bio u radnom sastavu.

Pošto se na izbornoj skupštini skupštini glasa i za redovne članove koji sada imaju status dopisnih, Odeljenje jezika i književnosti izjasnilo se da status redovnih članova dobiju Zoran Paunović, Jovan Delić i Slobodan Grubačić za dopisnog člana 2009. godine, deo stručne javnosti optužio ga ja da je prekomerno uzimao citate iz tuđih radova.

Glasanje o referatima

Po proceduri, o svim kandidatima koji su dobili podršku matičnih odeljenja, biće sačinjeni referati o kojima će se krajem maja ponovo izjašnjavati članovi Odeljenja. Svaki kandidat ponovo će morati da dobije dve trećine glasova akademika. Oni koji prođu i taj krug "idu" na izbornu skupštinu, a konačnu reč da li će se upisati među besmrtnike daće akademci na izbornoj skupštini koja bi trebalo da se održi 7. novembra.

image
VV inauguration
banner