Kultura

Marina Abramović na putu da postane počasni akademik SANU, dobila glasove za drugi krug

Do kraja meseca svih osam odeljenja SANU moraju da završe prvi krug glasanja za nove članove
Marina Abramović na putu da postane počasni akademik SANU, dobila glasove za drugi krugGetty © John Snelling / Contributor

Izbor novih redovnih i dopisnih članova Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koji uvek prate ogromna pažnja javnosti i polemike u medijima, i ove godine izazvao je brojne nesuglasice, jer je pitanje ko će ući u najumniju nacionalnu instituciju veoma značajno za svaku zemlju.

Abramovićeva definitivno viđena za novu članicu SANU

Umetnica Marina Abramović jedina je koja je dobila podršku Odeljenja umetnosti da bude nova članica Srpske akademije nauka i umetnosti, potvrđeno je za "Nova.rs".

"Marina Abramović je dobila podršku Odeljenja umetnosti, tako da može da ide dalje, u drugi krug. Ima nekoliko etapa glasanja, koje su tajna, što svi znaju. Još uvek se javlja veliki broj kandidata, dakle ništa još nije gotovo. Ali, Marina jeste", rekao je Dušan Otašević, slikar, akademik i zamenik sekretara Odeljenja umetnosti Srpske akademije nauka i umetnosti.

Na listi ovog Odeljenja je uz reditelja Želimira Žilnika, kompozitorku Aleksandru Verbalov, arhitektu Dejana Miljkovića i još dvadesetak umetnika.

Za počasne, inostrane članove SANU predložen je pored Abramovićeve i srpski pisac koji živi i radi u Hrvatskoj Drago Kekanović.

Abramovićeva je uz dirigenta Dejana Savića ove godine najosporovaniji kandidat za mesto u SANU, a kako je ranije pisao "Danas", prema njihovim saznanjima, Savić nije dobio potreban broj glasova članova ovog odeljenja i da je eliminisan iz dalje trke.

Na podugačkim listama predloga, koje daje svih osam odeljenja SANU, za Odeljenje za jezik i književnost ove godine su predloženi pisci Milisav Savić, Vladan Matijević, Vida Ognjenović, Mihajlo Pantić, pesnik Miroslav Maksimović, profesorka Filološkog fakulteta Zorica Nestorović…

Ovo odeljenje će imati sednicu 23. aprila, a od petnaestak predloženih imena, kako nalaže procedura, glasanjem će se odabrati tri–četiri, o kojima će se pisati referati.

Do kraja ovog meseca sva odeljenja SANU treba da završe proceduru glasanja i daju svoje predloge, a onda će se na osnovu referata u maju ponovo glasati – predloženi kandidati moraju da dobiju dve trećine glasova članova odeljenja, posle toga idu na Skupštinu SANU i završnu proceduru u novembru.

Podsetimo, Marinu Abramović je za inostranog, odnosno počasnog akademika, predložio vajar Mrđan Bajić, inače dopisni član Odeljenja umetnosti SANU.

image
VV inauguration
banner