Svet

Marina Abramović: Od slika s golom decom do ukrajinske ambasadorke za decu

Šta je umetnicu performansa koja je prolila litre svinjske krvi kvalifikovalo za novu funkciju?
Marina Abramović: Od slika s golom decom do ukrajinske ambasadorke za decuwww.globallookpress.com © IMAGO/bildgehege via www.imago-i

Deca Ukrajine nemaju razloga da brinu, budući da je prema odluci Vladimira Zelenskog izabrana i njihova nova ambasadorka, umetnica performansa Marina Abramović.

Problem je samo u tome što je ovakav izbor ukrajinskog predsednika otvorio pitanje, šta li je Abramovićevu kvalifikovalo za ovu poziciju, budući da je reč o ženi u čijem je opusu jedno od najprepoznatljivijih dela fotografija na kojoj pozira držeći nagu bebu, i prstom pokazuje u njene genitalije. Ili druga, na kojoj je fotografisana takođe sa nagim detetom, dlanom mu pridržavajući glavu.

Njen zadatak će, kako je sama rekla u razgovoru za britanski "Telegraf" (u međuvremenu uklonjen sa internet stranice), biti da pomogne u obnovi škola za ukrajinsku decu, a na sve to umetnica performansa srpskog porekla, pozvana je i da se pridruži odboru organizacije Babin Jar, kako bi pomogla u zaštiti memorijalnog centra za Jevreje, koje su u holokaustu, ubili ukrajinski nacisti.

Kako se angažman Abramovićeve uklapa u ovakve zadatke nije baš najjasnije.

Poznato je samo da je umetnica velika protivnica Rusije, isto kao što je i poznato da je u svetu prati imidž sataniste i žene koja podržava pedofiliju.

To je, pre nekoliko godina, upravo zbog jedne od pomenutih fotografija, ukazao i osnivač fondacije "Tijana Jurić", Igor Jurić.

"Moja poruka koju svakodnevno šaljem roditeljima, je da širenjem takve fotografije promovišete pedofiliju. Morate biti svesni, da kada objavite ovakvu fotografiju, posebno kada je reč o poznatim ličnostima,  ona utiče na ljude da sebi mogu mnogo da dozvole kada su deca u pitanju", rekao je Jurić svojevremeno.

Međutim, ovaj Jurićev stav nije jedino što Abramovićevu povezuje sa ljudima koji imaju najizopačenije seksualne navike.

Mejnstrim mediji su kao teoriju zavere okarakterisali aferu "Picagejt" koja je izbila nakon što je Vikiliks počeo da objavljuje hakovanu imejl prepisku Džona Podeste, koji je bio zadužen za predizbornu kampanju Hilari Klinton 2016. godine. U prepisci se, naime, na čudan način govorilo o brzoj hrani (testenine, pice, hot-dogovi...), a zatim se otkrilo da na darknetu pedofili kada pričaju o svojim aktivnostima koriste upravo takve šifre za dečake i devojčice.

No, Podestina prepiska uplela je u čitavu aferu i samu Abramovićevu, govoreći o njenim takozvanim nastupima "kuvanja duhova" koje organizuje po privatnim kućama.

Bizarnostima ni ovde nije kraj, jer umetnica performansa, koja je, inače unuka brata nekadašnjeg srpskog patrijarha Varnave, pominje se i u dokumentarnom filmu "Pad Kabale", pošto njena dela navodno služe kao inspiracija eliti koja uživa u zlostavljanju i ispijanju krvi dece.

Teorije zavere idu čak i dotle da se Marinin performans "Duhovno kuvanje" vidi kao drugo ime za ritual ubijanja i jedenja dece. Pletenju ovih bizarnih priča ne odmaže ni Jutjub snimak ove njene instalacije iz 1997. godine na kome ona krvlju ispisuje razne "recepte" po zidovima, a između ostalih i jedan čiji su glavni sastojci majčino mleko i sperma.

Abramović je naravno sve ovo demantovala u razgovoru za "Njujork Tajms", tvrdeći da je umetnica, a ne satanista. Objašnjavajući kako je izveden njen performans, ona je dodala : "Nismo pili ljudsku krv, jeli bebe, niti orgijali".

Ali, ni to nije razuverilo večite skeptike, pa je tako jedna od priča koje o Abramovićevoj kolaju i ta da ona svoju mladolikost duguje adrenohromu, hormonu koji sprečava starenje, a koji se navodno, dobija iz krvi dece koja pre smrti dožive veliki strah i mučenje.

U ovakve fame koje vladaju o visokom američkom društvu u kome se Abramovićeva kreće, zaista je teško poverovati, ali činjenica je, međutim, da njena umetnost zaista nije nešto što bi je preporučilo za rad sa decom. Šta je "kids frendli" u izložbi na kojoj se posetioci provlače između potpuno golih tela modela? Litre svinjske krvi prolivene za umetnost Abramovićeve takođe nisu stavka u biografiji koja je kvalifikuje kao pogodnu za rad sa decom.

"'Balkanske kosti' - Abramović je nekoliko dana zaredom, šest sati dnevno, prala tačno 1.500 krvavih kostiju. Zatim, 'Tomasove usne' - dotična je popila litar vina sa medom, nakon čega je na stomaku sečivom urezala pentagram, simbol satane. Zatim se bičevala, a nakon toga legla na krst od leda, ispod kojeg se nalazila električna grejalica. I na kraju, 'Ritam 5' - Abramovićeva je napravila satansku zvezdu od drveta, polila je uljem i zapalila. Prvo je bacila pramenove ošišane kose u vatru, a zatim je ušla u konstrukciju i legla na pod", nabrojala je i portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, navodeći da je poziv Abramovićevoj za ambasadora Ukrajine nova normalnost".

Letimičnim pogledom na umetnički portfolio Marine Abramović jasno je da je jedini razlog zbog koga je avanzovala za ambasadorku, njena nepokolebljiva podrška kijevskom režimu. Tvrdila je, između ostalog i da je "napad na Ukrajinu napad na sve nas".

Ona je u znak podrške ovoj državi prošle godine organizovala i aukciju, na kojoj su najbolji ponuđači dobili priliku da se nađu naspram nje, u ponovnoj postavci njenog performansa "Umetnik je pristutan".

Zapažena je, inače i njena fotografija objavljena u ukrajinskom "Vogu" 2014, u znak podrške Kijevu u sukobu oko Krima, a koja, uzgred, budi rečeno, predstavlja odrubljenu i oderanu glavu jarca, koja inače, kao simbol upisan u obrnuti pentagram, predstavlja zaštićeni logo crkve satane. 

image