Srbija i Balkan

Jurić za RT Balkan: Predatori dobro znaju koje je dete bez zaštite i odmah napadaju

Potrebno je da roditelji svakoga dana odvoje bar 30-ak minuta za kvalitetan razgovor sa decom i na taj način će zadobiti njihovo poverenje, kaže Igor Jurić za RT Balkan
Jurić za RT Balkan: Predatori dobro znaju koje je dete bez zaštite i odmah napadaju© ATA Images, all rights reserved

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je da zdušno podržava akciju "Armagedon", zna da se ona kontinuirano sprovodi i da je jedna od akcija u našoj zemlji pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, koja nikad neće  prestati.

"Poruka svim roditeljima, pre svega, je da je jako važno da imaju bolji odnos sa decom, da bi im se deca poveravala pri ulasku u komunikaciju sa ljudima koji imaju loše namere. Ljudi moraju da znaju, da predatori vrlo dobro znaju koje dete je bez zaštite i to dete napadaju", objasnio je Jurić za RT Balkan.

"Ukoliko dete nema podršku svoje porodice, okoline i društva, nezaštićeno je, ulazi u komunikaciju, pogotovo ako je u najbližem okruženju u kojem vladaju određene razmirice ili loša komunikacija, tada dete traži izlaz i želi da komunicira sa ljudima koji mu pridaju značaj i pažnju i koji su tu za njega. U ovom slučaju pažnju mu daju predatori", dodao je.

Ističe da je potrebno da roditelji svakoga dana odvoje bar 30-ak minuta za kvalitetan razgovor sa decom, i na taj način će zadobiti njihovo poverenje,  i sa njegove strane uvid da ste vi zainteresovani za njega, pa i za dečje učešće na društvenim mrežama.

Naglašava da je vreme provedeno sa decom vrlo bitno.

"Dete neće da se poveri tek tako, jer je često na udaru kritika, najčešće zbog preteranog korišćenje interneta, i kad se nešto loše desi, dete to krije. Naša istraživanja pokazuju da, u 75 odsto slučajeva, kada govorimo o osnovcima, deca imaju dva ili više naloga na društvenim mrežama, što znači da neke naloge kriju od svojih roditelja", rekao je on za RT Balkan.

Predatori trguju materijalima

Kako objašnjava, predatori gledaju materijale i trguju njima i tako se seksualno zlostavljaju deca i od tri godine.

"To je vrlo česta pojava, nažalost, takvih materijala ima puno. Naša 'Net patrola' u okviru Centra za nestalu i zlostavljanu decu svakog dana prima prijave o takvim sadržajima koje sklanja sa interneta, ali je to samo jedan deo toga. Takođe, ogroman novac je u igri, i pedofili imaju načine da to dobro sakriju, zato je važno i da svoje fotografije iz porodičnog albuma roditelji ne sele na društvene mreže. Može se desiti da jedna fotografija sa plaže bude dovoljna za pedofila da od nje zarađuje novac", napominje Jurić.

image