Rusija

Zaharova o Marini Abramović: Zelenski izabrao dostojnog "umetnika" da ovekoveči svoja zlodela

Novi ambasador ukrajinske dece, Marina Abramović, je prema "mišljenju pola sveta, satanista, koja ne koristi četkice, već sopstveno telo, dok joj je fizička bol glavno sredstvo umetničkog izražavanja", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova o Marini Abramović: Zelenski izabrao dostojnog "umetnika" da ovekoveči svoja zlodelaGetty © John Sciulli

Odluka Vladimira Zelenskog da umetnicu Marinu Abramović, za koju zapadni mediji navode da je satanista, pozove za "ambasadora Ukrajine" i da "pomaže deci" je "nova normalnost", izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Tako je Zaharova reagovala na pisanja britanskog "Telegrafa", prenevši reči Marine Abramović, koja je u razgovoru sa kustosima izložbe u Šangajskom muzeju savremene umetnosti izjavila da ju je "ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao da postane ambasador Ukrajine, kako bi pomogla ukrajinskoj deci da obnove škole".

"Ovde je primetna reč 'ambasador'. Po svemu sudeći, Kijev ne može da nađe ambasadore ni preko oglasa. Rečeno je da je Abramović, prema mišljenju pola sveta, satanista. Umesto četkica, ona koristi sopstveno telo, a Marinino glavno sredstvo umetničkog izražavanja je fizička bol", napisala je Zaharova na Telegramu.

Kako je naglasila, upravo takvu osobu Zelenski će imenovati "ambasadorom dece", podsetivši na "čuvena dela" umetnice: 

"'Balkanske kosti' - Abramović je nekoliko dana zaredom, šest sati dnevno, prala tačno 1.500 krvavih kostiju. Zatim, 'Tomasove usne' - dotična je popila litar vina sa medom, nakon čega je na stomaku sečivom urezala pentagram, simbol satane. Zatim se bičevala, a nakon toga legla na krst od leda, ispod kojeg se nalazila električna grejalica. I na kraju, 'Ritam 5' - Abramovićeva je napravila satansku zvezdu od drveta, polila je uljem i zapalila. Prvo je bacila pramenove ošišane kose u vatru, a zatim je ušla u konstrukciju i legla na pod", detaljno je objasnila Zaharova.

Prema njenim rečima, šteta je što generalni sekretar UN Antonio Gutereš nije ništa rekao o tome na sednici Saveta bezbednosti UN, raspravljajući o problemima dece.

"Pratila sam te informacije, nadajući se da je laž i da će biti opovrgnuto. Ali niko nije demantovao. Ali to nije najgora stvar. Činjenica je da, bilo da su istinite ili lažne, takve vesti se u svetskoj zajednici doživljavaju apsolutno kao ispravne. Svetska zajednica je od zapadnih medija navikla na takvu 'novu normalnost'", zaključila je Zaharova.

image