Srbija i Balkan

Zekić: RT nije podneo REM-u zahtev za emitovanje TV programa u Srbiji

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije istakla je da niko iz RT nije kontaktirao REM
Zekić: RT nije podneo REM-u zahtev za emitovanje TV programa u SrbijiNone © Amir Hamzagic/ATAImages

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je da se niko iz RT nije obratio REM-u sa zahtevom za emitovanje TV programa u Srbiji i da je vreme da se prestane sa svim spekulacijama o tome.

"To su medijske spekulacije. Raša Tudej jeste to naveo (da se početak emitovanja televizijskog programa RT na srpskom jeziku planira do 2024. godine), ali mi do sada nismo dobili nikakav zahtev niti je iko iz Raša tudej kontaktirao bilo kog službenika REM-a. Nikakve najave što se tiče Raša tudej nismo imali", izjavila je Zekić navodeći da treba zaustaviti celu prašinu dignutu oko toga, potpomognutu i tvitovima, poput objave izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika.

"To je apsolutno nemoguće s obzirom na to da je nama konkurs u toku za petu frekvenciju i završava se uskoro. Jedino što Raša tudej eventualno može je da zahteva da dobije dozvolu za kablovsko emitovanje", navela je Zekić.

Ona je dodala da će o tome na osnovu elaborata, ukoliko RT uopšte bude konkurisao, raspravljati Savet REM-a i na osnovu tog elaborata, ukoliko ga budu predali, videti da li ispunjavaju uslove ili ih ne.

Zekić je odgovorila i na kritike Vladimira Bilčika upućene srpskim medijima, povodom početka emitovanja portala RT na srpskom jeziku, rekavši da Bilčik i predstavnici EU prestanu da pritiskaju REM.

"Pričam sad u svoje ime i u ime regulatora na čijem sam čelu, da prestanu da pritiskaju REM i da prvo počiste u svom dvorištu. Neka se bave svojim medijima, a onda nek kucaju na naša vrata", poručila je predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Portal RT na srpskom jeziku - RT Balkan, počeo je sa radom juče, a kako je najavljeno u saopštenju RT, emitovanje televizijskog programa na srpskom jeziku planira se do 2024. godine, preneo je Tanjug.

image