Srbija i Balkan

Stano: Nema novih predloga za rešenje krize na severu Kosova i Metohije

Portparol EU rekao da je informacija o novom predlogu objavljena u pojedinim medijima još jedna dezinformacija
Stano: Nema novih predloga za rešenje krize na severu Kosova i Metohijewww.globallookpress.com © Festim Beqiri/dpa

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da ne postoji nikakav novi predlog za rešenje krize na severu Kosova i Metohije.

Stano je za Tanjug rekao da je informacija o novom predlogu objavljena u pojedinim medijima još jedna dezinformacija kakvih je proteklih dana, navodi, bilo mnogo.

"Na stolu je predlog o kojem je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u ponedeljak govorio na konferenciji za novinare, a razgovori o njemu su u toku. Tako da nema ničeg novog i ono što je rekao u ponedeljak i dalje je aktuelno", naveo je Stano.

Pojedini mediji objavili su danas, pozivajući se na diplomatske izvore, da je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine glavnom pregovaraču Prištine Besniku Bisljimiju uručio novi predlog za rešenje krize na Severu.

Borelj je u ponedeljak posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu saopštio da je predstavio predlog za rešavanje trenutne krize koji je "u suštini njegov" i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Rekao je i da je predlog dobio podršku Berlina i Pariza.

Naveo je da kosovski Srbi moraju da se vrate u institucije, a da Priština mora da pokaže fleksibilnost u vezi sa registarskim tablicama i da radi na dogovoru o formiranju Zajednice srpskih opština bez odlaganja.

Istakao je da 21. novembar ne sme da se dočeka bez dogovora, "ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije".

image