Srbija i Balkan

Stoltenbergu smeta ruski uticaj na Balkanu: Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike podele u BiH

Stoltenberg je poručio da saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine
Stoltenbergu smeta ruski uticaj na Balkanu: Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike podele u BiHGetty © Sean Gallup / Staff

Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike podele u Bosni i Hercegovini i zbog uticaja Rusije na Balkanu, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Sarajevu tokom posete BiH.

"To preti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju da rade na napretku. Nama je to izuzetno važno i predani smo bezbednosti i stabilnosti u ovom regionu, u vašoj državi koja ima veliki značaj za region Zapadnog Balkana i stoga produbljujemo naš politčki dijalog i našu praktičnu saradnju", rekao je Stoltenberg, prenosi "Radio Slobodna Evropa".

On je poručio da "saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine".

Stoltenberg je prepodne razgovarao sa predsedavajućom Veća ministara BiH Borjanom Krišto.

Krišto je izjavila da BiH učestvuje u Akcionom planu za članstvo u MAP-u što, kako je rekla, signalizira da postoji politička odluka NATO da BiH može da postane članica alijanse.

"Moramo postići politički konsenzus i kroz dijalog doći do stavova koji su jako važni za BiH kada je u pitanju saradnja sa NATO-om", rekla je Krišto.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg stigao je u nedelju uveče 19. novembra u službenu posetu Bosni i Hercegovini. Ovo je njegov prvi dolazak u BiH. Odmah nakon dolaska sastao se sa članovima Predsedništva BiH na radnoj večeri.

Član Predsedništva BiH Denis Bećirović je na zvaničnom Fejsbuk profilu saopštio da je tokom razgovora generalni sekretar NATO-a poručio da NATO ostaje garant bezbednosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

"Rekao je da NATO ne odobrava retoriku, koja podstiče podele i ugrožavanje funkcionisanja institucija države Bosne i Hercegovine. Takođe je naglasio da su evropski i NATO put Bosne i Hercegovine kompatibilni, te da će NATO pomagati reformske procese, koji približavaju Bosnu i Hercegovinu članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji", navodi se na Bećirovićevom profilu.

U prethodnim medijskim istupima Stoltenberg je izjavljivao da Bosna i Hercegovina, zajedno s Gruzijom i Moldavijom, spada u zemlje koje zaslužuju posebnu pažnju NATO-a, prenosi RSE.

Bosna i Hercegovina je 2010. pozvana da se pridruži Akcionom planu za članstvo (MAP), što predstavlja prvi korak ka prijemu, ali istovremeno ne prejudicira bilo kakvu odluku o budućem članstvu.

Lideri država NATO su polovinom jula poručili zemljama Zapadnog Balkana da je to region od strateškog značaja za alijansu i potvrdili posvećenost sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

image