Srbija i Balkan

Državljanka Srbije evakuisana iz Gaze sa četvoro dece, mužu nisu dali da pređe granicu

Na egipatskoj granici mu nisu dali da prođe, nego su ga vratili nazad u Gazu
Državljanka Srbije evakuisana iz Gaze sa četvoro dece, mužu nisu dali da pređe granicuwww.globallookpress.com © Rizek Abdeljawad

Državljanka Srbije sa četvoro dece koja je evakuisana iz Pojasa Gaze jutros je bezbedno stigla u Srbiju, a njena majka Aleksandra Kovačević rekla je za Tanjug da joj je ćerka dobro i da je uspešno evakuisana zahvaljujući zajedničkom angažmanu ambasada Srbije u Tel Avivu i Kairu, ali da njenom zetu, koji je Palestinac, nije dozvoljeno da pređe granicu.

"Evakuacija je prošla dobro, ali mog zeta nisu pustili da krene za Srbiju. Na egipatskoj granici mu nisu dali da prođe, nego su ga vratili nazad u Gazu. Ćerka je sa decom evakuisana, zahvaljujući našoj ambasadi u Tel Avivu i našoj ambasadi u Kairu. Oni su sve organizovali, prešla je punkt Rafa prema Egiptu", rekla je Kovačević.

Ona je dodala da su predstavnici ambasade lično kolima došli do graničnog prelaza po njenu ćerku i unuke, a da su im u Kairu rezervisali hotelski smeštaj.

"Let je bio u tri sata po njihovom vremenu, a stigli su jutros u šest", navela je Kovačević.

Prema njenim rečima, izraelske vlasti nisu ni na koji način obrazložile zašto njenom zetu nije dozvoljeno da napusti Gazu.

"Ja sam živela u Gazi od 1986. godine, kada sam rodila decu - ćerku i dva sina. Ćerka mi se udala u Gazi i ostala da živi tamo dok sam ja 2014. došla ovde. Dovela sam svoja dva sina", navela je Kovačević.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je državljanka Republike Srbije sa četvoro dece evakuisana iz Pojasa Gaze i jutros bezbedno stigla u Srbiju.

MSP navodi u saopštenju da je uz njihovu neposrednu podršku, a prvenstveno ambasada Republike Srbije u Tel Avivu i u Kairu, i u koordinaciji sa nadležnim organima Države Izrael i Arapske Republike Egipat, tokom proteklog vikenda, iz Pojasa Gaze u Egipat evakuisana Angelina El Kourm Arafat, državljanka Republike Srbije, sa četvoro dece.

Kako se navodi, Angelina El Kourm Arafat je zahvalila Ministarstvu na pruženoj podršci i pomoći, kako bi ona i deca bezbedno napustili Pojas Gaze i doputovali u Srbiju.

image