Srbija i Balkan

Španska rampa za tzv. Kosovo: Bez konsenzusa o viznoj liberalizaciji u EU

Ova država ima plan kako da odloži celokupan proces do onog trenutka kada Španija počinje da predsedava EU
Španska rampa za tzv. Kosovo: Bez konsenzusa o viznoj liberalizaciji u EUwww.globallookpress.com © Ricardo Rubio/Keystone Press Agency

Rok da zemlje EU iznesu komentare na predlog Češke o liberalizaciji viza za takozvano Kosovo istekao je danas, a najmanje dve države članice, od kojih je jedna Španija, prekinule su "tihu proceduru", čime su sprečile da predlog dobije zeleno svetlo na Radnoj grupi EU, prenosi prištinski portal "Reporteri".

Prema diplomatskim izvorima na koje se poziva prištinski portal, prigovor je uložila Španija, dok je nekoliko drugih zemalja zatražilo dodatna pojašnjenja.

Diplomatski izvori, međutim, kažu da trenutna situacija ne znači da češki predlog neće proći u budućnosti.

Sada se očekuje da će češko predsedništvo, na bilateralnim sastancima sa zemljama koje su podnele primedbe, razjasniti neka tehnička pitanja.

Predlog Češke, zemlje koja trenutno predsedava EU, bio je da se stupanje na snagu vizne liberalizacije za Kosovo poveže sa operacionalizacijom sistema putovanja ETIAS, što je tražila Francuska, ali istovremeno treba odrediti i datum izvršenja rešenja "najkasnije do 1. decembra 2023. godine".

Ranije ovog meseca, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo i Metohiju Viola fon Kramon istakla je da nema razloga da se vizna liberalizacija za tzv. Kosovo ne odobri odmah.

"Zašto novembar 2023? Nema nikakvog razloga da se vizna liberalizacija odmah ne odobri građanima 'Kosova'", navela je Fon Kramon na Tviteru.

Takođe, ambasador Francuske na tzv. Kosovu Olivije Gero posle vojne ceremonije obeležavanja primirja 11. novembra 1918. godine, kojim je okončan Prvi svetski rat, rekao je da se njegova zemlja zalaže za ukidanje viza za tzv. Kosovo, prenela je "Ekonomija onlajn".

Kurti sve zakomplikovao preregistracijom?

Muhamedin Kulaši, bivši ambasador u Francuskoj, izjavio je "da je depresivno i pogrešno to što 'Kosovo' ove godine nije dobilo viznu liberalizaciju".

Prištinski analitičari i ranije su objašnjavali da do zastoja može doći zbog nestabilne situacije na severu KiM, koja je uzrokovana preregistracijom vozila sa "KM" na "RKS" tablice.

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi kazao je, samo dan ranije, da će situacija na severu otežati donošenje ove odluke, preneo je "Kljan Kosova".

"Da, javna tajna o liberalizaciji viznog režima za Kosovo je političko pitanje. Svi znaju iz moćnih zemalja, ali niko to ne govori. Situacija na severu samo će zakomplikovati glasanje o vizama u Savetu EU. Dakle, sačekaće da vide šta će biti, pogotovo posle 21. novembra, znajući da vlada 'Kosova' još nije donela odluku da potencijalno odloži primenu mera ili pitanje novčanih kazni, što će zakomplikovati situaciju na terenu"

Na drugoj strani, dopisnik "Kohe" iz Brisela Avgustin Paljokaj, autor izveštaja "Liberalizacija viza za 'Kosovo' – Veliko finale", rekao je da dijalog Kosova i Srbije i liberalizacija viza za građane Kosova nisu povezani, kao i da se odlaganje liberalizacije može dogoditi u slučaju eskalacije situacije na severu, što bi moglo da dovede do masovne migracije građana Kosova i Metohije, ali ni u kom drugom slučaju.

"Dijalog i liberalizacija nisu međusobno povezani. U slučaju da zbog dijaloga može da dođe do tenzija na Kosovu i da napetost deluje kao podsticaj masovnoj migraciji, to može uticati na liberalizaciju viza, ali ne i direktno u vezi sa dijalogom", rekao je Paljokaj.

image