Srbija i Balkan

Kako je ambasada SAD doživela potpisivanje sporazuma o saradnji privrednih komora Srbije i Ukrajine

U videu koji je objavljen na društvenim mrežama ambasade SAD, navodi se izjava američkog ambasadora Kristofera Hila u kojoj on primećuje da je Srbija na pravoj strani istorije
Kako je ambasada SAD doživela potpisivanje sporazuma o saradnji privrednih komora Srbije i Ukrajine© Привредна комора Србије

Privredne komore Srbije i Ukrajine potpisale su 17. novembra sporazum kojim se jačaju komercijalne veze dve zemlje, a iz američke ambasade poručuju da je u pitanju istorijski sporazum Srbije i Ukrajine "dok zajedno napreduju ka evropskoj budućnosti". 

U videu koji je objavljen na društvenim mrežama ambasade SAD, navodi se izjava američkog ambasadora Kristofera Hila, koji je nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji između Privredne komore Srbije i Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine rekao da je uprkos svim poteškoćama, moguće prepoznati da Srbija i Ukrajina imaju zajedničke interese koje je moguće razvijati u budućnosti.

"Primećujem da je Srbija na pravoj strani istorije. Mislim da Srbija odlično razume kakav je uticaj brutalna ruska agresija imala na Ukrajinu. Ukrajina je evropska zemlja", rekao je Kristofer Hil.

Istaknuto je i da je šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao da su Srbija i Ukrajina  odabrale isto.

"Biti član EU je društveni izbor. Odluka dolazi prihvatajući niz vrednosti", poručio je Žiofre.

U videu koji je objavila ambasada SAD je i izjava ministra građevinarstva Gorana Vesića u kojoj on kaže da "Vlada Srbije osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu" i dodaje da "i Srbiju i Ukrajinu čeka budućnost u Evropskoj uniji".

Na kraju video snimka, iz ambasade SAD poručuju da svakom ratu dođe kraj i da će na kraju ovog oni biti svedoci još jačeg srpsko-ukrajinskog odnosa.

Memorandum o saradnji između Privredne komore Srbije i Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine potpisali su predsednik Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine Genadij Čižikov i Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović.

image