Svet

Sijarto: EU u problemima do guše, privreda i bezbednost na staklenim nogama

Ministar spoljnih poslova Mađarske danas je učestvovao na konferenciji "Evroazijska bezbednost: realnost i perspektive u svetu koji se menja" u Minsku, iako, kako je sam rekao, zna da će njegovo učešće izazvati kritike pojedinih evropskih država
Sijarto: EU u problemima do guše, privreda i bezbednost na staklenim nogamawww.globallookpress.com © Tomas Tkacik

Globalna bezbednosna situacija danas je u najgorem stanju još od kraja Hladnog rata. U toku su dva rata, Evropi preti opasnost od novog talasa migracija, a evropska ekonomija suočava se sa ozbiljnim padom konkurentnosti, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na konferenciji "Evroazijska bezbednost: realnost i perspektive u svetu koji se menja" u Minsku. 

Postoje dva velika sukoba: jedan je rat u Ukrajini, a drugi se, iako nije u Evropi, nalazi u njenoj neposrednoj blizini. Posledice tog rata jako utiču i na EU, precizirao je Sijarto, misleći na eskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba. 

Ipak, kako kaže, ugrožena bezbednost je samo jedan od problema za Evropsku uniju, jer se njena ekonomija suočava sa ozbiljnim padom konkurentnosti, što se posebno jasno vidi kada se uporedi prošlogodišnji udeo BDP-a Evropske unije u svetskom BDP-u sa ranijim rezultatima. 

Sijarto je napomenuo da je prošle godine Kina postala druga najveća svetska ekonomija po učešću BDP-a, ispred Evropske unije. 

"Gas plaćamo četiri puta više nego u SAD, a struju tri puta više nego u Kini. Teško je zamisliti kako EU može da bude konkurentna u takvim uslovima".

Govoreći o tome kako bi trebalo da se razvija trgovinska saradnja Evropske unije, on podseća da je postojala ideja o saradnji od Lisabona do Vladivostoka, ali, dodaje, ova ideja sada je samo iluzija, jer su se odnosi EU i Rusije pogoršali.

Takođe, Sijarto ponavlja da, iako je Mađarska članica EU i NATO-a, ona želi da Evropska unija bude stabilna i bezbedna, ali i da održava odnose sa Rusijom, jer su ruski energenti danas jedan od ključnih uslova za stabilno energetsko snabdevanje Mađarske.

Takođe, ističe da je povezanost preko potrebna svetu i da je neophodno držati otvorenim komunikacione kanale između Istoka i Zapada. 

"Mi Mađari smo članovi EU i NATO. Zainteresovani smo da EU bude sigurna i bezbedna. Ali, pitanje je šta nam je potrebno za to. Mislim da je prvo mir, a drugo - povezanost. To će Evropi ponovo omogućiti da bude jaka i bezbedna. Evropljani umiru, evropska infrastruktura se ruši, i mi Mađari ne želimo da još više ljudi umire. Mi ne želimo dalje urušavanje svega. Mi želimo mir i mi se ne slažemo sa onima koji govore da će se sa vremenom sami od sebe stvoriti uslovi za mir u Ukrajini", rekao je on.

Mi mislimo baš suprotno, dodaje dalje Sijarto, objasnivši da Mađari smatraju da će situacija na rusko-ukrajinskom frontu biti sve gora, ukoliko se nešto ne preduzme

"Siguran sam da rešenje za rat u Ukrajini nije na frontu, već za pregovaračkim stolom". Komunikacioni kanali stoga moraju biti otvoreni, i zato smo mi danas ovde, rekao je on.

"Treba da se pitamo zašto onda postoji diplomatija, ako ne želimo da razgovaramo jedni sa drugima. Mi, Mađari, ne želimo da svet ponovo bude podeljen na blokove. Mađarska je spremna da postane tačka kontakta Zapada i Istoka".

Govoreći o ekonomiji, Sijarto ponavlja da "energetika nema veze sa politikom", i da to "nije samo politička izjava", već njegovo iskreno mišljenje. 

"Obaveza Vlade Mađarske je da obezbedi stabilno snabdevanje energijom, a pošto je to nemoguće uraditi bez ruskih energenata, mi ćemo nastaviti saradnju sa Rusijom".

Za kraju svog izlaganja, šef mađarske diplomatije ističe da postoje nekoliko prioriteta. To su zaustavljanje rata u Ukrajini i uspostavljanje civilizovanog dijaloga između Istoka i Zapada. 

image