Srbija i Balkan

Milatović: Uveren sam da Mandić neće otvoriti vrata Rusiji

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je rekao da je Mandić potpisao koalicioni sporazum u kojem se navodi da će njegova partija biti posvećena evropskim i evroatlantskim integracijama.
Milatović: Uveren sam da Mandić neće otvoriti vrata Rusiji© R.R./ATAImages

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović uveren je da će predsednik Skupštine Andrija Mandić podržati njegovu i viziju premijera Milojka Spajića o evropskom i evroatlantskom putu Crne Gore. Milatović je u intervjuu za "Dojče vele" odrečno odgovorio na pitanje da li to što je lider jedne "proruske stranke" Andrija Mandić na čelu parlamenta Crne Gore otvara vrata za upliv Rusije.

"Apsolutno ne. U Crnoj Gori poslednje tri godine od promene vlasti u zemlji 2020. kada sam postao deo vlade, videli smo da zaista postoji povećanje podrške javnosti NATO članstvu", rekao je Milatović.

On je kazao da se to desilo jer su ljudi poput njega i Spajića snažno promovisali Crnu Goru i njeno članstvo u NATO-u.

"Prvi put je ta priča odvojena od bivšeg režima. Tako smo i došli do veće javne podrške za aktivnu ulogu Crne Gore u NATO", ocenio je Milatović.

Na pitanje kako će da ubedi NATO saveznike da Mandić neće otvoriti vrata Rusiji u crnogorsku politiku, on je naveo da je Mandić potpisao koalicioni sporazum u kojem se navodi da će njegova partija biti posvećena evropskim i evroatlantskim integracijama.

"Što je još važnije, njegova partija će dati parlamentu podršku u imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija, što će voditi do jače borbe protiv kriminala i korupcije", rekao je Milatović.

To je, kako je rekao, ključ za institucionalni razvoj Crne Gore kao i put da ona postane još kredibilniji NATO član.

"Zato je Vlada konstruisana sa manjinskom podrškom. Uveren sam da premijer (Milojko Spajić) potpuno deli moje viđenje evropskog i evroatlantskog puta Crne Gore i uveren sam da će predsednik parlamenta (Andrija Mandić) biti tu da podrži našu viziju", naveo je, između ostalog, Milatović.

On je kazao da nema razloga za brigu, dok god stvari idu kako su potpisane u Sporazumu, i dok god država napreduje ekonomski, kao i u borbi protiv kriminala i korupcije.

image