Srbija i Balkan

Spajić: Postignut dogovor sa opozicijom oko održavanja popisa, datum ostaje isti

Problem su uslovi koje treba ispuniti, ne datum, rekao je premijer Crne Gore
Spajić: Postignut dogovor sa opozicijom oko održavanja popisa, datum ostaje isti© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Premijer Crne Gore Milojko Spajić rekao je da je sa opozicijom postignut dogovor oko održavanja popisa stanovništva.

"Sva pitanja treba da se rešavaju na ovaj način. To je na neki način sazrevanje političke scene. Druga stvar je oko samog održavanja. Mislimo da je lepa poruka da upravo od popisivača krene program Evropa sad 2 podizanjem popisivačkih naknada na oko 1.000 evra", rekao je Spajić novinarima i dodao da je to "dobar uvod u ono što će se dešavati sledeće godine.

"Nama popis treba isključivo zbog tehničkih stvari. Ne možemo da koristimo podatke iz 2011. godine u projektima", naveo je premijer.

Na pitanje da li je, pošto u sporazumu nije naveden datum, održavanje popisa podložno odgađanju, Spajić je rekao da je "otvoreno pitao opoziciju da li je datum kao datum problem. Rekli su da nije. Problem su uslovi koji se moraju ispuniti".

Rekao je i da datum održavanje popisa (30. novembar - 15. decembar) ostaje isti i da je to u nadležnosti izvršne vlasti.

"Bilo je konstruktivnih predloga od strane opozicije. Mislim da ovako inkluzivan pristup stvarima doveo do toga da podignemo kvalitet popisa i procesa rada. Treba relaksirati Monstat političkih pritisaka. Ponosni smo na rad Monstata, rade sjajan posao u jako teškim uslovima".

Spajić je rekao i da još nisu dobili zvaničan odgovor opozicije. "Ali očekujemo da bude pozitivan. Ne bih da prejudiciram, ali to je moj lični utisak", rekao je Spajić.

image