Srbija i Balkan

Sporazum o popisu u CG: Bez termina kada će biti sproveden, Đukanovićevi predstavnici u komisijama

Opozicija u Crnoj Gori predvođena strankom Mila Đukanovića toliko se plaši popisa stanovništva, da su tražili od Spajića sporazum prema kojem će biti članovi komisija i proveravati ko se izjasnio kao Srbin, a ko kao Crnogorac
Sporazum o popisu u CG: Bez termina kada će biti sproveden, Đukanovićevi predstavnici u komisijama© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Premijer Crne Gore Milojko Spajić nakon više sastanaka ponudiće strankama opozicije predvođenim Demokratskom partijom socijalista sporazum o popisu.

U tekstu se nigde ne spominje termin kada će popis biti sproveden.

Predloga sporazuma, koji je objavio portal CdM predviđa da će popisne komisije biti proširene sa dva člana opozicije i jednim članom veća manje brojnih naroda u gradovima u kojima su zastupljeni.

Za popisivače i instruktore biće raspisan novi javni poziv. Deo sporazuma odnosi se i na izradu softvera koji će omogućiti proveru podataka prikupljenih na popisu.

Biće formirane komisije na čijem čelu će biti predstavnici opozicije, a čiji će zadatak biti priprema specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izradu spomenutog softvera.

Renomirana IT kompanija iz zemlje Evropske unije bila bi zadužena za reviziju koda softvera za proveru podataka.

Biće čak omogućen parlamentarni nadzor kroz formiranje skupštinskog odbora.

Kako će se vršiti kontrola podataka

Posebna kontrola unosa podataka odnosiće se na odgovore na pitanja o etničkoj pripadnosti, veri, maternjem jeziku i jeziku kojim lice uobičajeno govori. Proveravaće se da li su u bazu uneti odgovori kakvi su napisani u upitniku.

Kontrola će se vršiti u prostorijama Uprave za statistiku tokom unosa podataka i na reprezentativnom uzorku od najviše pet odsto popisnih krugova na nivou cele Crne Gore.

Izbor krugova biće slučajan i neće biti dozvoljen ciljani izbor krugova.

Tim za kontrolu će imati najmanje dva člana, pri čemu je jedan od njih predstavnik Uprave za statistiku koji čita odgovore koje je lice dalo na popisu, a drugi član koji je predstavnik političke partije proverava tačnost unosa u bazu.

Lice koje partija pošalje moraće da potpiše izjavu o poštovanju poverljivosti podataka.

Ručno brojanje podataka, za slučaj da kompjuter pogreši

Sporazumom se političke partije obavezuju da neće voditi kampanje o popisu koje bi mogle da utiču na rezultate.

Jedina dozvoljena kampanja je ona koju vodi Uprava za statistiku.

Kako bi se izbegla svaka mogućnost greške u brojanju, rezultati softvera proveriće se ručnim brojanjem podataka o nacionalnosti, veri i jeziku.

Brojanje će se sprovesti na uzorku od 3 odsto građana i to će sprovesti pet članova tima, jedan iz Uprave za statistiku, dok su ostali predstavnici stranaka.

image