Srbija i Balkan

Podgorica odobrila izručenje "kralja kriptovaluta" Do Kvona

Za sad ostaje neizvesno da li će Do Kvon ići u Sjedinjene Države ili Južnu Koreju, iako se optuženi za finansijske malverzacije izjasnio za Seul
Podgorica odobrila izručenje "kralja kriptovaluta" Do KvonaGetty © Photo by Mario Tama/Getty Images

Viši sud u Podgorici odobrio je izručenje Južnokorejca Do Kvona kojeg traže i Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države jer ga sumnjiče da je preko kriptovaluta oštetio ulagače za više od 40 milijardi dolara.

Iako je Do Kvon, koji se nalazi u zatvoru u Crnoj Gori, pristao da bude izručen Južnoj Koreji, po skraćenoj proceduri, sud je saopštio da će o odluku o tome u koju će državu biti prebačen doneti ministar pravde Crne Gore Andrej Milović.

"Primat se reguliše Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima kada će ministar odlučiti koja država ima prednost u slučaju eventualnog izručenja", naveo je Viši sud, te dodao da će izručenje uslediti nakon što se okonča kazna zatvora u Crnoj Gori na koju je osuđen zbog falsifikovanja putne isprave.

Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun uhapšeni su 23. marta na podgoričkom aerodromu, kada su pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai, koristeći lažne pasoše. Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori osuđeni su na po četiri meseca zatvora, a u pritvoru su gotovo osam meseci.

Južna Koreja potražuje Do Kvona zbog krivičnog dela prevarnog nepoštenog trgovanja, zatim prevaru i kršenje javne ponude, dok ga Sjedinjene Države (Okružni sud Južnog okruga Njujorka) terete za više krivičnih dela uključujući zaveru radi prevare u vezi s kupovinom i prodajom hartija od vrednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cenama hartija od vrednosti.

image