Srbija i Balkan

Brisanje snimka nije dovoljno: Novi zahtev za kažnjavanje srpskog teniskog tima

To što je Dejvis kup izbrisao snimke srpske reprezentacije za mnoge nije dovoljno i traže novu kaznu
Brisanje snimka nije dovoljno: Novi zahtev za kažnjavanje srpskog teniskog tima© Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Nakon velike akcije, pre svega na društvenim mrežama, koju su pokrenuli političari i aktivisti nevladinih organizacija sa Kosova, ali i Crne Gore, Dejvis kup je izbrisao snimke na kojima teniski tim Srbije na teren izlazi uz pesmu "Veseli se srpski rode".

Ipak, to za za njih nije dovoljna "kazna" za srpski tim.

Tako politički aktivista Ljubomir Filipović traži da se srpska reprezentacija diskvalifikuje.

Ovaj po rođenju Srbin iz Peći, a po opredeljenju Crnogorac, ne krije da je učinio sve kako bi pesmu posvećenu srednjevekovnoj Srbiji i vladarima iz loze Nemanjića predstavio u stranim medijima kao fašističku i pesmu koja promoviše srpski nacionalizam u negativnom smislu.

"Velika pobeda! Dejvis kup je izbrisao sve tvitove sa predstavljanjem reprezentacije Srbije. Gospodin Đoković će moći da nastavi da propagira nacionalizam u dva i po oka u glavi", napisao je Filipović.

Čak i na svom Vajber kanalu "slavi" što je "beogradskoj propagandnoj mašineriji dobro zadrmao kavez".

"Slavlju" povodom brisanja snimka pridružili su se i pojedini političari poput Balše Božovića i Nenada Čanka koji su lajkovali Filipovićevu objavu.

Podsetimo i teniski savez takozvanog Kosova je prijavio naš tim.

"Neverovatno je da takve provokacije nacionalnističkim pesmama se dešavaju na velikim sportskim događajima, posebno u Dejvis kupu koji je zapravo Svetsko prvenstvo u tenisu. Zato je ITF kao organizator takmičenja odgovoran za ovakvu provokaciju države Kosovo", navodi se u saopštenju Teniskog saveza tzv. Kosova.

Uprkos tome što je snimak pesme obrisan sa zvaničnih naloga, korisnici društvenih mreža ga masovno objavljuju. Jer što bi rekli mladi, pesmu možete da se izbrišete, ali ne i da je izbrišete.

Za to vreme srpski tim se sprema za polufinale sa Italijom koje počinje u 12 časova.

image