Srbija i Balkan

Dosije Iks srpskog Tvitera: Cela je nacija - okupacija!

Španci su na Dejvis kupu pustili muziku koju Srbija ne sme da pusti na sportskim događajima kod kuće, primetili su korisnici društvene mreže Iks, dok su se drugi žalili Novakovim sponzorima uplašeni da je svetski broj jedan krenuo u osvajanje okolnih zemalja kao teniskih kupova
Dosije Iks srpskog Tvitera: Cela je nacija - okupacija!© TANJUG/AP Photo/Manu Fernandez

Ni u tenisu - nekada belom, finom sportu za gospodu - nema više odmora od srpske iredente, pokazalo se pred početak četvrtfinala Dejvis kupa.

Srpska reprezentacija, predvođena Novakom Đokovićem, kročila je pod svetla reflektora uz pesmu "Veseli se, srpski rode", što bi prošlo ispod radara naivne međunarodne javnosti, da nije svevideće Iks zajednice. 

Lepota Srbije u jednom videu, ocenio je korisnik Marko Milenković.

"Predvođeni najvećim Novakom Đokovićem i uz patriotsku melodiju koja svira u pozadini, etnički Srbi, musliman i Mađar ponosno predstavljaju svoju zemlju i njen narod. Različitost je naša snaga!", poručio je Milenković.

"Španci na Dejvis kupu puštaju muziku koju Srbija ne sme da pusti na sportskim događajima kod kuće", primetio je Nikola Tanasić, aludirajući na subverzivni oreol i polemiku u javnosti koji prate svako izvođenje pomenute pesme. 

Lakost suzama ne veruje

Ono što je nekima radost, drugima se okrenulo na žalost. Korisnica Jana Vlahović "prozrela" je nastupanje srpske reprezentacije kao prethodnicu okupacije, pa se obratila direktno Dejvis kupu.

"Hej @Dejvis kup, da li ste svesni da je tim Srbije, predvođen @ĐokerNole koristio pesmu koja promoviše srpski nacionalizam i poziva na stvaranje Velike Srbije (čitaj: okupaciju susednih država)? Hoće li biti odgovora? @Lakost?"

Novakov sponzor je, na žalost mnogih, ostao nem na vapaje.

"Lakost suzama ne veruje", poručila je Tatjana Milekić, nekadašnja novinarka Radio Beograda i veliki Novakov fan. 

Dozvoliti Srbiji da uđe u finale Dejvis kupa sa fašističkom pesmom koja poziva na aneksiju Crne Gore i "Kosova" je neprihvatljivo i netolerantno, ljutito je poručila Ivana Pajević, bivša zamenica stalnog predstavnika CG pri UN. 

"Kako 'Kosovo' može da bude aneksirano ako je deo Srbije", upitao je Nik Stanković.

Misli lokalno, truj globalno 

Saradnica pri Evropskom parlamentu Federika Volk, takođe je ocenila kao "sramotu" pevanje pesama o "aneksiji". 

"A šta ste tačno očekivali, da će ući uz EKV??", zapitao se kolumnista "Al Džazire" Dragan Bursać, dok su drugi sugerisali da bi "Sprem'te se, sprem'te četnici" bilo autentičnije. 

Na "Veseli se srpski rode" nije ostao imun ni bivši ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Petrit Seljimi. 

"Zašto bi Dejvis kup na teniskom takmičenju pustao pesmu koja podseća na Hamas? Znate li reči? Odvratno", zgrožen je bio Seljimi. 

Novinar Ljubomir Filipović stidljivo se pohvalio što je u znoju Iksa svog, sa žarom na kome bi pozavidela i Greta Tunberg, alarmirao globalnu javnost na ovu nacionalističku pošast. 

"Drago mi je što sam skromno doprinio da se priča o Đokovićevom nacionalizmu aktuelizuje i kod globalne publike", rekao je Filipović uz printskrin "Dejli ekspresa", nakon čega mu je ljubazno skrenuta pažnja da engleski tabloidi i nisu baš "globalni".

"Nasekirao se Novak. Napuniće salataru suzama", komentarisao je Novica. 

Novak Đoković Đokaj 

Kad pomislite da "nema dalje", setite se da ste na Iksu. 

Više od pokretanja srpske iredente iz Malage - a sve pod maskom Dejvis kupa -  jednom korisniku zasmetalo je što se Novak ponaša kao ultrancionalista, iako je poreklom - Albanac. 

"Još je odvratnije gledati Novaka Đokovića/Đokaja, Albanca po krvi kako se ponaša kao srpski ultranacionalista znajući da su njegovu porodicu nasilno asimilovali srpski četnici i, kako kažu, mučili ih  do smrti pre nego što su prihvatili prelazak u Slovene", otkrio je jedan tviteraš. 

Nakon tako dirljive priče, i Iks bi zaplakao, pa su mnogi krenuli da ispovedaju svoje muke.

"Moje pravo ime je Ilir Dardani. Srpski klerofašistički četnici me nasilno posrbili. Verujem da ima još vas koji ste bili slične sudbine kao ja. Pišite u komentarima da vide zlotvori koliko nas ima", "autovao" se među prvima Monte Bresto. 

Ja sam Milošići Mićići, Cincar iz Albanije, "priznao" je Miloš Mićić, dok je korisnik Jona "otkrio" da je rođen kao Adrijatik Đukaj.

"Nasilno su me asimilovali tako što su me odvukli na koncert Baje malog Knindže u Busijama, opjanili me travaricom i terali da igram glamočko gluho", naveo je Jona.

image