Srbija i Balkan

Ne zaboravljamo heroje: Humanitarni turnir u čast ruskog dobrovoljca Alberta Andijeva

Turnir u preciznom gađanju trajaće od 27. novembra do 3. decembra u streljani "Trofej"
Ne zaboravljamo heroje: Humanitarni turnir u čast ruskog dobrovoljca Alberta Andijeva© РТ Балкан

Održaće se još jedan humanitarni turnir u preciznom gađanju u čast ruskog dobrovoljca iz Južne Osetije, čuvenog Alberta Andijeva, koji 1999. godine borio rame uz rame sa srpskim vojnicima na Kosovu i Metohiji.

Turnir će trajati nekoliko dana. Svi zainteresovani mogu da odu u streljanu "Trofej" u Bulevaru Maršala Tolbuhina 46, u Beogradu od 27. novembra do 3. decembra od 9 do 21 čas. Finale turnira zakazano je za 3. decembar, na rođendan hrabrog dobrovoljca.

Sva prikupljena sredstva sa ovogodišnjeg turnira biće donirana Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije – Odeljenje pedijatrijske onkologije, za decu obolelu od karcinoma.

Supruga Alberta Andijeva, ruskog dobrovoljca i snajperiste u 549. motorizovanoj brigadi Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, Ivana, poziva na memorijalni turnir i podseća koliko je važno pamtiti svoje junake.

"Tri godine. Nekome je to prebrzo prošlo, a nekome dan traje kao godina. Zahvalna sam svima koji ne dozvoljavaju da se njegovo ime zaboravi. Albert Andijev je junak, osetinski vitez, borac za pravdu, istinu i pravoslavlje. Trećeg decembra, na njegov rođendan održaće se finale turnira. Svi su dobrodošli", poziva Ivana.

Andijev je u borbama na Kosovu i Metohiji izgubio oko, ali je voleo da kaže da ga je zapravo tamo ostavio kako bi, u slučaju da svi drugi razlozi nestanu, mogao tamo da se vrati i potraži ga.

"Nije me brinulo da li ću poginuti. Bitno mi je bilo da budem na pravoj strani, a 1999. borio sam se na strani istine, na strani naroda koji je branio svoje. Kosovo i Metohija, to je zemlja koja pripada Srbiji! Danas bih uradio isto, rame uz rame sa hrabrim srpskim vojnicima", govorio je Andijev uoči 20. godišnjice NATO agresije na SRJ o svojim razlozima da iz Rusije dođe u Srbiju, ne žaleći spostveni život i zdravlje.

Neustrašivi borac je na Kosovo i Metohiju došao 12. aprila 1999. godine sa grupom ruskih dobrovoljaca, među kojima je bilo i profesionalnih oficira. Preminuo je u kovid bolnici u Batajnici od posledica zaraze korona virusom.

Srpski narod ne zaboravlja njegovu žrtvu, voljen je i poštovan u narodu.

 Treći po redu humanitarni turnir u preciznom gađanju "Albert Andijev" organizuje streljački klub "Trofej" u saradnji sa Udruženjem Herojske 549. motorizovane brigade "Car Dušan Silni".

image