Srbija i Balkan

Kultura sećanja: Tvrtko i Nemanja nad Sarajevom

Spomenici će biti vidljivi iz svih delova grada, a Nemanja će, kao i Tvrtko, nositi krst umesto mača kao što je prvo bilo zamišljeno i u Beogradu
Kultura sećanja: Tvrtko i Nemanja nad Sarajevom© ATA Images/RT Balkan

Istorijski spomenici u okviru negovanja kulture pamćenja i sećanja za srpski narod u BiH su veoma značajni, a Istočno Satajevo u saradnji sa Vladom RS razmotriće i gradnju spomenika srpskim velikanima Stefanu Nemanji i njegovom rođaku kralju Tvrtku, kaže za RT Balkan gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Baveći se tom aktivnošću negovanja kulture, istorije i tradicije, gradska uprava grada Istočnog Sarajeva realizuje izgradnju dva spomen kompleksa, objašnjava naš sagovornik.

"Jedan je spomen kompleks posvećen Srbima civilima Sarajevsko-Romanijske regije stradalim u 20. veku, čija izgradnja će uskoro početi u Istočnom Novom Sarajevu, a drugi je izgradnja Parka velikana zdravstva Republike Srpske, čija će izgradnja početi na proleće 2024. godine u krugu bolnice 'Srbija' u Istočnoj Ilidži", dodaje on.

Ovih dana biće osveštan i spomenik posvećenim pripadnicima JVuO i stradalim Srbima Trebevićkog kraja u naselju Luke kod crkve Svetog Ilije na Trebeviću.

Na društvenim mrežama pojavili su se navodi da će Republika Srpska podići dva spomenika na granici iznad Sarajeva - Stefanu Nemanji i kralju Tvrtku, "koji će biti legalno izgrađeni, za razliku od onoga koji je postavljen u Sarajevu".

"Biće vidljivi iz svih delova grada, a Nemanja će, kao i Tvrtko, nositi krst umesto mača kao što je prvo bilo zamišljeno i u Beogradu", piše u jednoj od objava u kojoj se pozivaju na nezvanične izvore.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva otkriva za RT Balkan da bi uskoro moglo da se počne s izgradnjom i ova dva velelepna spomenika.

"Govorio sam samo o nekima od mnoštva aktivnosti koje vodimo u oblasti kulture sećanja i pamćenja, a vežu se za našu istoriju i slavne ličnosti i događaje iz znamenite istorije srpskog naroda na ovom području. Jedna od tih ličnosti je svakako bio i srpski kralj Tvrtko Prvi Kotromanić, kao najznačajniji vladar ovog područja u 14 veku - koji je ujedinio ova područja u snažnu kraljevinu uporedo sa slabljenjem srpske države u Raškoj nakon prestanka vladavine Dušana Silnog", navodi Ćosić i dodaje:

"Kralj Tvrtko je bio iz loze Nemanjića, rođak Stefana Nemanje, samim tim i Srbin.  Logično je da se isticao kao 'kralj Bosne, Srbalja, primorja, Humske zemlje i Zapadnih zemalja' - to su sve geografske oblasti kojima je vladao. On je najznačajnija ličnost ovog područja i tu se može se napraviti poveznica sa Stefanom Nemanjom - rodonačelnikom Nemanjića, i u tom delu ćemo sigurno sagledati mogućnost, zajedno sa rukovodstvom Srpske, da izgradimo dva monumentalna spomenika dvojici srpskih vladara iz iste loze."

Istovremeno, kaže gradonačelnik Istočnog Sarajeva, srećni su što i njihove komšije prepoznaju svoje korene, odnosno korene srednjovekovne države na ovim prostorima - geografskom području Bosne, koji su u tom vremenu bili isključivo vezani za hrišćanstvo, odnosno najvećim delom za pravoslavlje, i manjim za katoličanstvo.

Sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić, u centru grada, preko puta zgrade Predsedništva BiH podigla spomenik jednom kralju Tvrtku Prvom Kotromaniću, nasledniku krune Nemanjića.

Izbegla je samo da upiše puno ime srpskog vladara i njegovu punu titulu "kralj Srba, Bosne, Primorja i Zapadnih zemalja", što je Srbe u Republici Srpskoj navelo da ovu nepravdu isprave i svoje komšije u Federaciji nauče i istoriju i geografiju.

image