Srbija i Balkan

Druga vrsta "Prajma" povučena sa rafova u Srpskoj: Energetsko piće nije zavedeno u registar

U našoj zemlji među decom i dalje traje pomama za ovim pićem
Druga vrsta "Prajma" povučena sa rafova u Srpskoj: Energetsko piće nije zavedeno u registar© Brandon Bell/Getty Images

Nakon što je energetsko piće "Prajm enerdži" povučeno sa rafova Crne Gore, Slovenije i Hrvatske, sad je i njegov blizanac "Prajm hidratejšn" sklonjen sa tržišta Republike Srpske.

RT Balkan pisao je o ovom napitku za kojim su poludela deca i mladi u Srbiji, a koji po neverovatnoj ceni od 1.000 dinara za ambalažu od 0,5 litara, može da se kupi na benzinskim stanicama.

Prema deklaraciji "Prajm hidratejšn" sadrži mešavinu vode, kokosove vode, i veštačkih zaslađivača, dok energetska verzija, kako se može videti na internetu, gde se i najviše prodaje, sadrži i do 200 mg kofeina.

Inspekcija Republike Srpske pozvala je trgovce da samostalno uklone proizvod iz prodavnica, ukoliko do sada nisu informisani o povlačenju.

"Proizvod, koji se po svom sastavu svrstava u hranu obogaćenu nutrijentima, nije upisan u Registar hrane obogaćene nutrijentima, a što je zakonska obaveza. Hrana obogaćena nutrijentima je hrana kojoj se dodaju vitamini, minerali i ostale materije sa određenim hranljivim ili fiziološkim efektom koja nije vitamin ili mineral", navodi se u saopštenju Inspekcije za hranu RS. 

Kontrola pet uzoraka bezalkoholnog pića Prajm pokazala je da deklaracija proizvoda, koja je obeležena na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Republici Srpskoj, nije usklađena sa važećom zakonskom regulativom i sa originalnom deklaracijom, odnosno da na njoj nisu navedeni svi potrebni podaci, navodi se u saopštenju. 

Iz inspekcije takođe navode da je svaki subjekat u poslovanju hranom na teritoriji tog entiteta, dužan da pre stavljanja na tržište nadležnom ministarstvu podnese zahtev za upis hrane za posebne prehrambene potrebe, dodatke ishrane i hrane obogaćene nutrijentima u odgvorajuće registre. 

Slovenija i Hrvatska zabranile su kofeinsku verziju Prajm energetskog napitka zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU. Crna Gora je takođe u septembru stavila zabranu na prodaju "Prajm" limenki i flašica, dok su u toku ispitivanja artikla. 

image