Srbija i Balkan

Izborna hronika: Tužilaštvo istražuje navode o falsifikovanim potpisima na izbornim listama

Dvadeset sedmi dan kampanje za parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji, a do sada je za parlamentarne izbore proglašeno 15 lista
Izborna hronika: Tužilaštvo istražuje navode o falsifikovanim potpisima na izbornim listama© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Danas je dvadeset sedmi dan kampanje za parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji, a do sada je za parlamentarne izbore proglašeno 15 lista. 

Izborne liste mogle su da se podnesu do 26. novembra, odnosno 20 dana pre održavanja izbora.

Vanredni parlamentarni izbori raspisani su za 17. decembar. Istog dana biće održani pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, kao i pokrajinski izbori. 

Pošto će lokalni izbori biti održani istog dana kada i parlamentarni, Zakonom o lokalnim izborima predviđeno je da se glasa na istim biračkim mestima, a glasanje sprovode isti birački odbori.

Tužilaštvo istražuje navode o falsifikovanim potpisima na izbornim listama

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu formiralo je, po službenoj dužnosti, predmet o eventualnim zloupotrebama ličnih podataka prilikom sastavljanja izbornih listi, potvrđeno je "Blicu" u ovom tužilaštvu.

Kako se navodi, Prvom osnovom tužilaštvu u Beogradu je Gradska izborna komisija podnela krivičnu prijavu protiv M. G. zaposlene u beogradskoj opštini Savski venac zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave, kao i protiv više N. N. lica zbog neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka.

Krivična prijava podneta je i protiv N. N. lica predstavnika koalicije "Dosta! Evropski put", takođe zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Na osnovu te prijave je formiran predmet, radi provere da li se u radnjama nekog lica eventualno stiču sva bitna obeležja bilo kog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

GIK prihvatila imenovanje zamenika člana GIK ispred liste 'Ćale, ovo je za tebe'

Gradska izborna komisija je na večerašnjoj sednici usvojila Rešenje o imenovanju zamenika člana Gradske izborne komisije u proširenom sastavu ispred proglašene izborne liste broj 12. Grupa Građana „ĆALE, OVO JE ZA TEBE“, za izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, raspisane za 17. decembar.

GIK je saopštila da je u nastavku 17. sednice odbila, kao neosnovana, tri prigovora birača.

RIK donela odluku o početku i završetku glasanja na biračkim mestima u inostranstvu

Republička izborna komisija donela je odluku o određivanju vremena početka i završetka glasanja na biračkim mestima u inostranstvu, pa će glasanje u Kanadi, Portugaliji, SAD i u Ujedinjenom Kraljevstvu biti obavljeno 16. decembra od 7.00 do 20.00 časova, dok će se na ostalim biračkim mestima održati dan kasnije, kao i u Srbiji.

Zbog razlike u vremenskim zonama odlučeno je da se u četiri države glasanje obavi dan ranije nego u Srbiji, dok će na svim ostalim biračkim mestima, kojih je ukupno 81, glasanje biti obavljeno 17. decembra od 7 do 20 časova.

Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati pre završetka glasanja u Srbiji.

Na sednici u nedelju RIK je odlučila da prihvati listu biračkih mesta u inostranstvu koju joj je predložilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, tako da će se na izborima za narodne poslanike u Skupštini Srbije glasati na rekordnom 81 biračkom mestu u inostranstvu.

Aleksandar Šešelj: Domaća privreda mora da bude prioritet

Kandidat za narodnog poslanika na listi Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj poručio je u Bogatiću da radikali žele da se ulaže u domaće privrednike.

"Mi hoćemo Srbiju koja ulaže u naše ljude, u domaće privrednike, u domaće poljoprivrednike, u naše građane kojima je Srbija na srcu, kako bi oni bili sigurniji, kako bi oni mogli da prošire svoje poslovanje, kako bi mogli da zaposle još više ljudi i kako bi mogli mnogo više da zarade", rekao je Šešelj, saopšteno je iz SRS.

On je ocenio da to nije nešto što može da se dogodi preko noći, ali je istakao da se mora napraviti prvi korak u tom smeru.

"Moramo da napravimo prvi korak i da obezbedimo odgovornu, ozbiljnu ekonomsku politiku koja ima u fokusu građanina Srbije, građanina Srbije na prvom mestu", rekao je Šešelj.

Jeremić: Članstvo Srbije u EU više nije realno ostvarivo

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da, zbog zahteva ključnih zemalja članica EU da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije, članstvo u toj organizaciji za Beograd više nije realno ostvariv cilj.

"Zbog toga se zalažemo za redefinisanje naših odnosa sa EU, i to tako što bi Srbija ostala u ekonomskim odnosima sa Evropom kao i do sada, bez odstupanja od svog kritičnog nacionalnog interesa", rekao je Jeremić za "Politiku".

On je naveo da je status Kosova i Metohije rešen Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ali da je ta pozicija trenutno ugrožena evropskim planom za nezavisnost te pokrajine, koji je usmeno prihvatila aktuelna vlast.

Upitan o stavu o članstvu u NATO-u Jeremić je ocenio da Srbija ne treba da postane članica te organizacije, niti na bilo koji drugi način dođe u opasnost da bude uvučena u ratove velikih sila u 21. veku.

"Narodna stranka je siguran izbor na predstojećim izborima za vojnu i političku neutralnost Srbije", naveo je Jeremić.

GIK proglasio izbornu listu Čedomir Jovanović - Mora drugačije

Gradska izborna komisija (GIK) proglasila je izbornu listu "Čedomir Jovanović - Mora drugačije", koju je za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisane za 17. decembar, podnela Grupa građana Čedomir Jovanović - Mora drugačije.

Na sednici je usvojeno i Rešenje o imenovanju člana i zamenika člana Gradske izborne komisije u proširenom sastavu ispred izborne liste broj 14. Čedomir Jovanović - Mora  drugačije, saopšteno je iz Sekretarijata za informisanje Grada Beograda.

Gradska izborna komisija odbila je, kao neosnovana, dva prigovora birača. 

image