Srbija i Balkan

Vučić sa Lukašenkom u Dubaiju na samitu KOP 28: Srbija je spremna

Vučić će na marginama skupa imati i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima nekoliko zemalja
Vučić sa Lukašenkom u Dubaiju na samitu KOP 28: Srbija je spremna© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom u Dubaiju, na početku godišnjeg samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, poznatiji kao KOP28.

Domaćini skupa su šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Ceremonija otvaranja samita počinje u 12 časova po lokalnom, odnosno u devet po srednjeevropskom vremenu, a izlaganje predsednika Vučića očekuje se oko 12:30 po srednjeevropskom vremenu.

Predsednik Srbije se zahvalio organizatorima šeiku bin Zajedu i Guterešu na pozivu, dodajući da se ovaj samit održava se u senci velikih globalnih sukoba i previranja, dok izazovi u očuvanju planete, kao jedinog doma za sve nas, postaju sve veći.

"Srbija ozbiljno pristupa ovim pitanjima i spremna je da doprinese svim inicijativama koje za cilj imaju efikasnu energetsku tranziciju, veću i ravnomerniju inkluzivnost u upravljanju klimatskim promenama, kao i odgovorno postupanje u upotrebi fosilnih goriva i emisiji ugljenika. Naša zemlja ostaje privržena politici zelene agende u koju će dodatno ulagati, svesna da sve ono što radimo danas, ostaje kao zalog generacijama koje dolaze", napisao je on na Instagram profilu "budućnostsrbijeav". 

Vučić se danas pred početak ceremonije otvaranja samita sastao i sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, sa kojim je, kako kaže, imao srdačan susret i brzu razmenu mišljenja o najvažnijim temama samita.

"Razgovarali smo i o daljem jačanju bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, a ja sam sa zadovoljstvom ponovio poziv premijeru Modiju da poseti Srbiju, čime bi nam učinio veliku čast", naveo je Vučić na svom Instagram nalogu.

Srpski predsednik sastao se i sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom, ministrom spoljnih poslova UAE šeikom Abdulom bin Zajedom, kraljem Bahreina Hamadom, predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidesom, predsednicom Mađarske Katalin Novak, kao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

"Vreme je za konkretne akcije, jer moramo da delujemo brzo i efikasno. Srbija je uvek spremna", napisao je Vučić na Instagramu "budućnostsrbijeav".

Predsednik Srbije se sastao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

"Izuzetno važan i dobar razgovor sa Šarlom Mišelom. Razgovarali smo o svim strateškim pitanjima od značaja za Srbiju i Evropu. Uveren sam da će Srbija u godinama koje su pred nama otvoriti vrata punopravnog članstva u EU", na svom Instagram profilu.

Predsednik Vučić učestvuje u Dubaiju na Samitu lidera o klimatskim promenama KOP28.

Očekuje se da će obuzdavanje fosilnih goriva i emisija ugljen-dioksida biti na vrhu dnevnog reda samita, a razgovaraće se i o ubrzanoj energetskoj tranziciji, popravljanju klimatskih finansijskih sredstava, o tome kako zaštititi prirodu i kako se zaštititi od ekstremnih vremenskih pojava, ali i kako pospešiti inkluzivnost u upravljanju klimom.

image