Srbija i Balkan

Šta je Piču predočeno u Gračanici: Najteže vreme za Srbe na KiM u poslednjih 25 godina

Vladika Ilarion je naglasio britanskom gostu da se Srbi suočavaju sa nedostatkom vladavine zakona i poštovanja verskih prava i sloboda, sudskih odluka i učestalom diskriminacijom
Šta je Piču predočeno u Gračanici: Najteže vreme za Srbe na KiM u poslednjih 25 godina© https://eparhija-prizren.com/

Specijalni izaslanik Velike Britanije, Stjuart Pič, posetio je juče manastir Gračanicu i tom prilikom sa vikarnim episkopom Srpskog patrijarha, vladikom Ilarionom razgovarao o problemima sa kojima se SPC godinama suočava na KiM.

"Vladika je posebno naglasio probleme kao što su nedostatak vladavine zakona i poštovanja verskih prava i sloboda, sudskih odluka, kao i česte slučajeve diskriminacije na etničkoj osnovi", saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Osvrnuo se i na napade na srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, podsećajući i na poslednji u nizu - upad u Hram Svetog arhanđela Mihaila u Rakinici ove nedelje kod Podujeva.

"Životni uslovi za srpski narod na Kosovu i Metohiji su trenutno teži nego ikad u poslednjih 25 godina", poručio je Vladika Ilarion specijalnom izaslaniku Velike Britanije.

O poseti manastiru izvestila je i ambasada Velike Britanije u Prištini, navodeći da je Pič juče otišao u Gračanicu kako bi video "važan deo bogate kulturne tapiserije zemlje i da sa episkopom Ilarionom razgovara o ulozi Srpske pravoslavne crkve na Kosovu".

Britanski zvaničnik se u prethodnim danima sastajao sa najvišim prištinskim zvaničnicima, uključujući predsednicu tzv. Kosova, premijera i šefa prištinskog pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom.

Sa njima je, između ostalog, razgovarao o nastavku dijaloga, nudeći podršku svoje zemlje u pravcu implementacije sporazuma koji su postignuti.

Pič je prošle nedelje posetio Beograd, gde je takođe sa najvišim srpskim zvaničnicima – predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

image