Srbija i Balkan

Ponavlja se suđenje đaku koji je nastavnici izmakao stolicu: Hoće li završiti u popravnom domu?

Na ponovnom suđenju ispitaće se radnici Centra za socijalni rad jer procenu koju su doneli za bivšeg učenika N. Ž. može biti presudna za njegovu budućnost
Ponavlja se suđenje đaku koji je nastavnici izmakao stolicu: Hoće li završiti u popravnom domu?© Relativizacija/RT Balkan

Suđenje bivšem učeniku Tehničke škole u Trsteniku, koji se našao u žiži javnosti prošle godine kada je na času izmakao stolicu profesorki engleskog jezika Mariji Stevanović, biće ponovljeno pred Višim sudom u Kruševcu.

Apelacioni sud u Kragujevcu, naime, ukinuo je prethodnu odluku suda kojom je učenik dobio meru pojačanog nadzora zbog krivičnog dela zlostavljanja i mučenja.

Na optuženičkoj klupi Višeg suda u Kruševcu ponovo će se pojaviti učenik N. Ž. iz Trstenika, jer tužilaštvo nije bilo zadovoljno presudom, sa čime je saglasan i Apelacioni sud.

Stav struke je da mera pojačanog nadzora nije bila dovoljna, te da je trebalo da bude upućen u popravni dom.

"Prvostepeni sud nije dao jasne razloge zbog kojih nisu prihvaćeni predlozi tužilaštva da se ovom sada već bivšem učeniku izrekne mera da se uputi u vaspitno-popravni dom. Posebno, kada se uzme u obzir izveštaj Centra za socijalni rad u Trsteniku, kao i nalaz i mišljenje komisije veštaka u kojem je predložena mera obaveznog psihoterapijskog tretmana", saopšteno je iz Apelacionog suda.

Nastavnica Marija Stevanović kaže da je iznenađena jer je usvojena žalba Višeg tužilaštva u Kruševcu. Međutim, kako opisuje, "procesi u Srbiji nisu kao u američkim serijama", jer samo za privođenje svedoka u njenom slučaju, bila su potrebna tri pokušaja.

"Meni ništa ne znači to što će on da bude u popravnom domu. Ali, ako tužilaštvo smatra da će nešto promeniti, podržavam ih", kaže Marija Stevanović i naglašava da je čitava godina od kada su joj učenici izmaknuli stolicu i sve to objavili na društvenim mrežama, liči na Kafkin proces.

Na ponovnom suđenju ispitaće se radnici Centra za socijalni rad jer izveštaj koji su sačinili, odnosno procenu koju su doneli za bivšeg učenika N. Ž. može biti presudna u odluci kako će i gde provesti naredni period života.

"Tačno je da on nije u okruženju koje pozitivno utiče na njega. I treba da bude izmešten iz takve sredine, kako bi pokušali da od njega stvore mladu ličnost koja će biti normalan građanin Srbije", objašnjava nastavnica.

Podsetimo, ceo incident u učionici snimala su dvojica učenika, a video na kojem se vidi kako treći učenik izvlači stolicu i profesorka pada na pod, pojavio se na društvenim mrežama. Ostala dvojica učenika su pred Višim sudom u Kruševcu dobila meru pojačanog nadzora organa starateljstva.

image