Srbija i Balkan

RT Balkan analiza: Čemu nas je naučio slučaj nasilja u Trsteniku? Deca jaka, odrasli slabi

U pitanju je širi i dublji društveni problem koji ne može da se reši pravilnikom, naglašava predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković za RT Balkan i dodaje da je potrebno fokus staviti na prevenciju nasilja

Začarani krug učeničkog nasilja nad nastavnicom M.S. u Tehničkoj školi u Trsteniku se ne zatvara ni posle četiri meseca. Nakon izmicanja stolice, podsmeha i maltretiranja na društvenim mrežama uživo, od trojice počinitelja, dvojica su vraćena u školske klupe, a njihova žrtva - nastavnica - na bolovanju je i dalje zbog, kako tvrdi, posledica post-traumatskog stresa koji je preživela.

Pošto joj se udarilo na telo i dostojanstvo, ovog puta na red je došao i njen integritet. Naime, list "Politika" objavio je pismo neimenovanog nastavnika redakciji, kojim se diskredituje M.S. tvrdnjama da "nastavnica nije sklona radu, da je ležerna prema učenicima, da sa njima razgovara o privatnim temama, pušta ih da na času šetaju i igraju igrice".

Ovaj medij u svom posedu, navodno, ima i video, sa koga se čuje kako nastavnica engleskog jezika M.S. učeniku upućuje uvrede: "Ti si jedan majmun, jedna gorila, ti si bre jedan običan konj."

Profesorka je u izjavi za RT Balkan konstatovala da je "sada je krenuo napad na nju" i upitala "zašto su je do sada štitili ako su znali da je loš radnik".

"Šta se promenilo za tri meseca? Kome sam stala na žulj", upitala je ona, precizirajući da će "sutra poslati zahtev nadležnim institucijama da joj odgovore na ova pitanja". 

Profesorka je za "Juronjuz" ranije izjavila da nije spremna da se vrati u školu.

"Ovde nije napravljen plan podrške za žrtve nasilja. Čekam da se sve to sredi pa da vidim šta ću dalje. Dečaci dolaze na časove. Oni imaju želju da završe školu po svaku cenu. Žalili su se na odluku nastavničkog veća, zapravo nastoje da dobiju na vremenu i da se završi školska godina. Oni u maju završavaju teorijski deo nastave, posle toga ide praksa", navodi profesorka i dodaje da su sve procedure tokom disciplinskog postupka toliko komplikovane, da sve gubi smisao.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković za RT Balkan kaže da će problematični učenici završiti treći razred iz koga su izbačeni pred Novu godinu, kao zapravo i čitavo školovanje u Tehničkoj školi Trstenik.

"Posle izmicanja stolice nastavnici engleskog jezika, deca su isključena iz škole. Jedan se sam ispisao pre odluke nastavničkog veća, a druga dvojica su se žalila na tu odluku zbog proceduralne greške i školski odbor ih je uslišio. Trenutno su na društveno-korisnom radu u školi u trajanju od 30 dana. Posle toga bi trebalo da se razmatra da li su se popravili, a epilog ovog slučaja je već sada jasan i neće se promeniti niti krajem maja, niti u septembru", objasnila je ona.

Greška u proceduri?

Na pitanje šta je tačno greška u proceduri zbog koje su nasilni učenici dobili pravo da se vrate u školske klupe, Jankovićeva smatra da je posredi nepoštovanje rokova.

"Zbog velikog pritiska javnosti, ujedno prosvetnih radnika, roditelja i dece, trojica nasilnih učenika prerano je isključeno sa nastave. Prethodno se morao pojačati pedagoški nadzor u okviru kog je trebalo odlučivati o isključivanju. Ali, ne mogu da kažem da krivim školu. Isto bi reagovala svaka prosvetna ustanova, jer škole nisu dovoljno jake da se odupru javnosti", poručila je ona.

Jankovićeva zaključuje da je situacija u Trsteniku prava ilustracija aktuelnog stanja prosvete u Srbiji.

"Oslikava greške sistema, odnos javnosti prema prosveti, odnos učenika prema nastavnicima... Bukvalno liči na sve ono što se svakodnevno dešava u školama, ali i u saobraćaju i na televiziji. U pitanju je širi i dublji društveni problem koji ne može da se reši pravilnikom. Šaljemo poruku deci da su ona jaka, a da su odrasli slabi", naglašava Jankovićeva i dodaje da je potrebno fokus staviti na prevenciju nasilja.

Osnovno tužilaštvo u Trsteniku za "Politiku" je saopštilo da je u toku postupak dokaznih radnji.

"Predmet je predat timu veštaka koji će proceniti psihofizičku sposobnost i stanje potencijalnog učinioca krivičnog dela u vreme izvršenja", navodi se u saopštenju.

Ukoliko vaspitni rad urodi plodom, završiće školu krajem maja.

Iz škole u Trsteniku nisu odgovarali na pozive RT Balkana, a iz Ministarstva prosvete su rekli da se u toku dana neće oglašavati povodom ovog slučaja.

image