Srbija i Balkan

Lideri Nacionalnog okupljanja sa Zaharovom u Skoplju: Rusija je najvažniji strateški saveznik Srbije

Predsednik Dveri Boško Obradović upoznao je predstavnicu ruskog ministarstva sa odlukom samoproglašenog Kurtijevog režima da Srbima u pokrajini zabrani glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji
Lideri Nacionalnog okupljanja sa Zaharovom u Skoplju: Rusija je najvažniji strateški saveznik Srbije© Фото: Српска странка Заветници

Lideri Nacionalnog okupljanja Milica Đurđević Stamenkovski i Boško Obradović, a uz njih i Dušan Proroković i Ivan Kostić, održali su na marginama zasedanja OEBS-a u Skoplju sastanak sa visokom funkcionerkom Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom.

Oni su tom prilikom izrazili zahvalnost Ruskoj Federaciji zbog njene dosledne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije na KiM.

Predsednik Dveri Boško Obradović upoznao je predstavnicu ruskog ministarstva sa odlukom samoproglašenog Kurtijevog režima da Srbima u pokrajini zabrani glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.

On je pozvao Rusiju da svojim autoritetom utiče na predstavnike međunarodnih misija na KiM, pre svega UNMIK i OEBS, da ispoštuju Rezoluciju 1244 i srpskom narodu omoguće da glasaju na Kosovu i Metohiji.

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski naglasila je da je Rusija najvažniji strateški saveznik Srbije u očuvanju KiM i sprečavanju da lažna država postane deo međunarodnog poretka.

Đurđević je ocenila potpuno neprihvatljivim zahtev ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila da Srbija prekine svaku saradnju sa Rusijom, ocenivši da se radi i o direktnom pokušaju mešanja u politiku Republike Srbije.

Kazala je da Nacionalno okupljanje predstavlja najčvršću političku garanciju da posle izbora Srbija neće primenjivati francusko-nemački plan o priznanju tzv. Kosova, neće uvoditi sankcije Rusiji i neće nastaviti sa politikom približavanja NATO-u.

Obe strane su se saglasile da je očuvanje tradicionalno prijateljskih srpsko-ruskih odnosa u strateškom interesu obe zemlje i istakli spremnost da nastave sa još intenzivnijim političkim delovanjem u tom pravcu.

image